Σχόλιο: Υπάρχουν και όρια

Στο FACT υπερασπιζόμαστε τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους και με πάθος το δικαίωμα των ατόμων να θρησκεύονται ελεύθερα. Σε αυτή την ιστορική και πολιτική συγκυρία δεν κρίνουμε σώφρον να ανοίξει το θέμα των σχέσεων Εκκλησίας-Κράτους γιατί η κοινωνία δεν αντέχει άλλον ένα διχασμό. Άλλωστε, οι προτεραιότητες της χώρας είναι άλλες και το κράτος χρειάζεται το κοινωνικό δίκτυο της Εκκλησίας προκειμένου να ανακουφίζει εύκολα και όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τα θύματα της κρίσης.

Όμως, η απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος να αποστείλει εξώδικο σε πολιτικό για μια γενικόλογη θέση που υποστήριξε για να τεκμηριώσει ένα μάλλον ασαφή συλλογισμό μας θορυβεί. Αυτό ξεπερνά τα όρια που πιστεύουμε πως πρέπει να υπάρχουν. Δεν έχει απολύτως καμία σημασία αν όσα είπε ο Γιάννης Ραγκούσης είναι σωστά. Εμείς έχουμε σοβαρές διαφωνίες με όσα είπε. Τα θεωρούμε λαϊκίστικα και επιδερμικά ενώ το αίτημα για “outing” μόνο προοδευτικό δεν είναι. Δεν είναι όμως δυνατόν η Ιερά Σύνοδος να χρησιμοποιεί την ισχύ και την απήχηση που έχει στην κοινωνία για να κλείσει στόματα.

Πρόκειται για μία ατυχή στιγμή που ελπίζουμε να μην έχει συνέχεια. Οι απόψεις τις Ιεράς Συνόδου σχετικά με το θέμα των ταυτοτήτων είναι σεβαστές. Όσο σεβαστές είναι απόψεις και των υπολοίπων Ελλήνων πολιτών.

Βίβιαν Ευθυμιοπούλου