Κρίση στην Καταλονία

Δεν βλέπουμε εύκολη έξοδο από τη δίνη που έχει μπει η Καταλονία.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, Κάρλες Πουτζδεμόν, θα μιλήσει στην τοπική βουλή την επόμενη Τρίτη ενώ παραμένει αβέβαιο αν το κοινοβούλιο θα συνέλθει τη Δευτέρα προκειμένου να ανακηρύξει την ανεξαρτησία της περιοχής όπως έχει ανακοινωθεί από προχθές.

Σήμερα ανακοινώθηκαν και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Κυριακής. “Ναι” στην ανεξαρτησία ψήφισε το 90,18% των ψηφοφόρων. Η συμμετοχή ανήλθε μόλις στο 43,03%.
Αντιδρώντας στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων η ισπανική κυβέρνηση κάλεσε την περιφερειακή κυβέρνηση (Τζενεραλιτάτ) της Καταλονίας να διαλύσει το περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές στην περιφέρεια για να ξεπερασθεί η κρίση ανάμεσα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη.

Ο διοικητής της καταλανικής αστυνομίας και οι ηγέτες του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας βγήκαν από το δικαστήριο της Μαδρίτης το οποίο είναι επιφορτισμένο με υποθέσεις εθνικής ασφάλειας, ελεύθεροι και χωρίς περιοριστικούς όρους. Είχαν κληθεί να παρουσιαστούν στο πλαίσιο της έρευνας για το ενδεχόμενο στάσης κατά του κράτους.

“Καμπάνες” ως αποτέλεσμα της συνταγματικής κρίσης έχουν αρχίσει να χτυπάνε και στην οικονομία της περιοχής.
Η ισπανική τράπεζα Banco Sabadell αποφάσισε την απομάκρυνση της εταιρικής της βάσης από την Καταλονία και τη μεταφορά της στο Αλικάντε, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της. Η απόφαση της Banco Sabadell ήρθε μετά τη ραγδαία πτώση των μετοχών της, έπειτα από το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Παράλληλα, η τράπεζα CaixaBank, η μεγαλύτερη στην Καταλονία και τρίτη στην Ισπανία, θα εξετάσει σήμερα την πιθανή μεταφορά της έδρας της.