Στα 6 δισ. ευρώ τα “φέσια” του δημοσίου

Μεγάλη άνοδο κατά 588 εκατ. ευρώ στα κρατικά χρέη σε έναν μόνο μήνα καταγράφουν τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ που ανακοινώθηκαν σήμερα. Τα στοιχεία δείχνουν οριακή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του από τα 3,917 δισ. ευρώ τον Ιούλιο σε 3,912 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Την ίδια περίοδο όμως είχαμε πολύ μεγάλη αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρου κατά περίπου 600 εκατ. ευρώ, από το 1,521 δισ. ευρώ τον Ιούλιο σε 2,114 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Έτσι, τα συνολικά χρέη του δημοσίου διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο σε 6,026 δισ. ευρώ.

Από τους φορείς του δημόσιου τομέα, τα μεγαλύτερα χρέη έχουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, με συνολικές οφειλές 2,309 δισ. ευρώ (για παράδειγμα ο ΕΟΠΥΥ οφείλει 1,109 δισ. ευρώ και τα νοσοκομεία 558 εκατ. ευρώ) ενώ η τοπική αυτοδιοίκηση έχει χρέη 335 εκατ. Ευρώ.

Με αυτή την κατάσταση είχε μπει σε κίνδυνο η προσπάθεια εκταμίευσης της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ από τον ESM (μετά την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης ο ESM είχε ανακοινώσει ότι η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη Οκτωβρίου υπό την προϋπόθεση ότι το στοκ των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου θα είχε μειωθεί συνολικά κατά 1,2 δισ. ευρώ). Για να μην υπάρξει αυτός ο κίνδυνος η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επέστρεψε το Σεπτέμβριο φόρους συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ. (Capital)