Προς ανακήρυξη ανεξαρτησίας η Καταλονία

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν ανακοίνωσε χθες ότι θα προχωρήσει στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής μόλις η τοπική κυβέρνηση ολοκληρώσει την καταμέτρηση των ψήφων του δημοψηφίσματος της Κυριακής. (BBC)
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι διερευνά αν ανώτατοι αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας στασίασαν ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ παρείχε στήριξε στον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι αν και κάποια μέλη έχουν επικρίνει τη διαχείριση του ζητήματος από την ισπανική κυβέρνηση. (Reuters)
Μαζικές διαδηλώσεις και γενική απεργία οδήγησαν σε παράλυση ολόκληρη την Καταλονία κατά τη χθεσινή ημέρα.

Σε διάγγελμά του ο Βασιλιάς Φίλιππος κατηγόρησε τον Πουτζντεμόν ότι καταπάτησε εσκεμμένα το Σύνταγμα και έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Καταλονίας και όλης της χώρας. Βέβαια, σχολιάστηκε πολύ αρνητικά ότι στο διάγγελμά του ο Φίλιππος δεν αναφέρθηκε καθόλου στους Καταλανούς που έπεσαν θύματα της αστυνομικής βίας.

+ “Κατά το παρελθόν, οι Βρυξέλλες ουδέποτε ενεθάρρυναν αποσχιστικά κινήματα εντός της ΕΕ είτε επρόκειτο για Καταλανούς είτε για Σκώτους είτε για Φλαμανδούς”, γράφει στην καλή του αναλυση το Reuters.
+ “Αν η κυβέρνηση της Ισπανίας είχε υποβαθμίσει τη διαδικασία το όλο θέμα θα είχε ξεχαστεί μέσα σε λίγες ημέρες. Αντίθετα, επέλεξε να το κάνει πρώτο θέμα σε ολόκληρο τον πλανήτη σπώντας την δημοκρατική παράδοση της ανοχής απέναντι στις ειρηνικές διαδηλώσεις και τις ειρηνικές ψηφοφορίες”, γράφει για το Foreign Affairs o R. Joseph Huddleston.
+”Ο Μαριάνο Ραχόι μπορεί να έκανε πολλά λάθη στη διαχείριση της κρίσης αλλά είχε το βασικό δίκιο μαζί του: το δημοψήφισμα ήταν αντισυνταγματικό”, επισημαίνει ο Roger Cohen στους New York Times και ελλείψει αμερικανικής ηγεσίας στον κόσμο εξαιτίας του δόγματος “America First” του Donald Trump προτείνει στους Ισπανούς να ακούσουν τα λόγια του Εμανουέλ Μακρόν: “Μόνον η Ευρώπη μπορεί να εγγυηθεί την αληθινή εθνική κυριαρχία κάθε κράτους δηλαδή την ικανότητά μας να επιβιώσουμε στον σύγχρονο κόσμο υπερασπιζόμενοι τις αξίες και τς συμφέροντά μας. Υπάρχει η έννοια της Ευρωπαϊκής κυριαρχίας και υπάρχει η αναγκαιότητα αυτή να οικοδομηθεί”.