Κομισιόν: Στέλνει στα δικαστήρια την Ιρλανδία για την υπόθεση της Apple

Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι οδηγεί την Ιρλανδία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή απέτυχε να ανακτήσει μέχρι και 13 δισ. ευρώ σε καθυστερούμενες οφειλές από φόρους της Apple. Η κίνηση αυτή έρχεται σε συνέχεια του Αυγούστου του 2016 όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλλε στην Apple να καταβάλλει απλήρωτους φόρους θεωρώντας πως η εταιρία είχε λάβει παράνομη κρατική αρωγή.
“Πάνω από έναν χρόνο αφότου η Κομισιόν υιοθέτησε αυτή την απόφαση, η Ιρλανδία ακόμα δεν έχει ανακτήσει τα χρήματα”, δήλωσε η αρμόδια επίτροπος Μαργκρέτε Βερστάγκερ, προσθέτοντας πως το Δουβλίνο δεν έχει καν επιδιώξει να εισπράξει μέρος του ποσού. Υπογράμμισε πως η προθεσμία που θα έπρεπε να έχει εφαρμόσει η Ιρλανδία την ευρωπαϊκή απόφαση έληξε στις 3 Ιανουαρίου 2017 και ότι η εταιρία εξακολουθεί να ωφελείται από το παράνομο πλεονέκτημα.
Οι Ιρλανδοί, με ανακοίνωση του υπουργείου οικονομικών, αναφέρουν ότι πρόκειται για “αχρείαστη κίνηση” και ότι η κυβέρνηση “έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους για να εξασφαλίσει ότι θα επιτευχθεί η γρήγορη συμμόρφωση”.  (Independent)