Ασφαλιστικό: Πλεόνασμα ή λογιστικές αλχημείες;

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες προβλέπεται ότι για το 2017, το ταμειακό έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 1,447 δισ. ευρώ σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και αναμένεται να διαμορφωθεί στα 110 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των οφειλών κατά 703 εκατ. ευρώ αναμένεται να οδηγήσει το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των ασφαλιστικών ταμείων σε έλλειμμα ύψους 813 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο όμως και πάλι κατά 868 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.

Για το 2018 η κυβέρνηση προβλέπει δημοσιονομικό πλεόνασμα 689 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος ύψους 634 εκατ. ευρώ που εκτιμήθηκε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, βελτιωμένο κατά 1,3 δισ. ευρώ.

Η βελτίωση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο:

  • στην αύξηση των εισφορών κατά 279 εκατ. ευρώ,
  • στην αύξηση των εσόδων από ρυθμίσεις παλαιών οφειλών κατά 206 εκατ. ευρώ,
  • στην αύξηση των λοιπών εσόδων κατά 5 εκατ. ευρώ
  • στη μειωμένη πρόβλεψη κατά 833 εκατ. ευρώ για δαπάνες (κυρίως εξαιτίας της μείωσης της συνταξιοδοτικής δαπάνης για κύριες συντάξεις κατά 480 εκατ. ευρώ, τη μείωση της δαπάνης για επικουρικές κατά 190 εκατ. ευρώ και τη μείωση των λοιπών δαπανών κατά 163 εκατ. ευρώ)

Σύμφωνα με το υπουργείο η μείωση των δαπανών αλλά και η αύξηση των εσόδων οφείλεται στη λάθος εκτίμηση των ασφαλιστικών οργανισμών που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, τόσο ως προς το μέγεθος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, όσο και ως προς την τελική εικόνα των εσόδων, μετά και τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ο βουλευτής Γιάννης Βρούτσης κάνει λόγο για για “δήθεν πλεονάσματα” και αναφέρει ότι αυτά εμφανίζονται για τους ακόλουθους λόγους:

  • κατά το πρώτο 8μηνο του 2017, ο ΕΦΚΑ απορρόφησε από τον κρατικό προϋπολογισμό 469.000.000 ευρώ περισσότερα από αυτά που προβλέπονταν
    έχει “παγώσει” η απονομή συντάξεων σε πάνω από 300.000 δικαιούχους συνολικού ύψους πάνω 3 δισ. ευρώ,
  • έχουν μειωθεί οι νέες συντάξεις με το “νόμο Κατρούγκαλου” μέχρι 40%,
    δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί οι απώλειες που θα προκύψουν από τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών, που υπολογίζονται με βάση το πλασματικό εισόδημα του 2015 και όχι με βάση το εισόδημα του 2016. Θ.Π.