Κατατέθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2018

Προσπαθούμε, γενικά, να καταγράφουμε τις ειδήσεις χωρίς το φίλτρο των προσωπικών μας προτιμήσεων αλλά είναι από τις ημέρες και το είδος των ειδήσεων που η χρειάζεται να καταβάλλουμε τη διπλή προσπάθεια για στοιχειώδη ψυχραιμία.

Η κυβέρνηση που θα έσκιζε τα μνημόνια έχει κολλήσει εμμονικά στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία επικοινωνεί ως μεγάλες της επιτυχίες ενώ προέρχονται από την φοροεπιδρομή που επέλεξε η ίδια και συνειδητά ως οικονομική πολιτική προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση αντί να προχωρήσει σε περιορισμό των δαπανών του κράτους.

Μέσα σε όλα και ενώ διαβάζουμε από την αρχή τα νέα φορομπηχτικά μέτρα ο Γιώργος Χουλιαράκης επιχειρεί να χρυσώσει το χάπι λέγοντας ότι “προφανώς είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός με προγράμματα. Λέει ψέματα γιατί η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί στους εταίρους/δανειστές για συγκεκριμένη οικονομική πολιτική μέχρι το 2060.

Ο λογαριασμός για το 2018 περιλαμβάνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, περαιτέρω μείωση του ΕΚΑΣ, μείωση κατά 50% στο επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, κατάργηση της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες, αύξηση του ΦΠΑ σε 32 νησιά, επιβολή τέλους διαμονής σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και ξενοδοχεία, κατάργηση της έκπτωσης στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος σε μισθούς και συντάξεις και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων.

Κατά τα άλλα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% και πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 ενώ αποτυπώνεται η υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017, το οποίο αναμένεται διαμορφωθεί στα επίπεδα του 2,2% του ΑΕΠ έναντι 1,75% που είναι ο στόχος.

Αναλυτικά τα μέτρα του προϋπολογισμού 2018 εδώ (Ελεύθερος Τύπος).