Δημοψήφισμα στην Καταλονία

Τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας  προσήλθαν στις κάλπες περίπου2,26 εκατομμύρια πολίτες, ή το 42,3% του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στην περιοχή, ένα επίπεδο που ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν χαρακτηρίζει αποδεκτό επειδή, όπως λέει, αυτό ήταν και το ποσοστό της συμμετοχής των Ισπανών στο δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό Σύνταγμα.
Σημείωση: Η πλευρά του ΟΧΙ απείχε της ψηφοφορίας.

Οι πρώτες δηλώσεις.
Οι αυτονομιστές: Ο Κάρλες Πουτζντεμόν τόνισε ότι η κυβέρνησή του θα επιδώσει τις προσεχείς ημέρες τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στο κοινοβούλιο της Καταλονίας, προκειμένου αυτό “να μπορέσει να ενεργήσει βάσει του νόμου με τον οποίο οργανώθηκε το δημοψήφισμα”. “Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κοιτάζει αλλού”, σημείωσε.

Η κεντρική κυβέρνηση: “Σήμερα δεν έγινε δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση στην Καταλονία. Το κράτος δικαίου παραμένει σε ισχύ με όλη τη δύναμή του”, δήλωσε το βράδυ της Κυριακής σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Η Κομισιόν: Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, “σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα, η χτεσινή ψηφοφορία στην Καταλονία ήταν παράνομη” και συνεχίζει “Επίσης, τονίζουμε τη νομική θέση που παίρνει αυτή η σύνθεση της Επιτροπής, όπως άλλωστε και οι προκάτοχοί της. Αν διοργανωνόταν ένα δημοψήφισμα εντός του ισπανικού Συντάγματος, θα σήμαινε πως το κομμάτι που θα ανεξαρτητοποιούνταν θα βρισκόταν αυτομάτως εκτός ΕΕ” για να καταληξει: “Καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να ξεπεράσουν την αντιπαράθεση και να στραφούν στο διάλογο. Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι εργαλείο στην πολιτική. Εμπιστευόμαστε την ηγεσία του πρωθυπουργού Mariano Rajoy, ο οποίος προσπαθεί να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη κατάσταση σε πλήρη συμμόρφωση με το ισπανικό Σύνταγμα και τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών να τα υποστηρίζουν”.

Τα επεισόδια:
Σύμφωνα με την καταλανική κυβέρνηση, η δράση των αστυνομικών είχε αποτέλεσμα 844 πολίτες να ζητήσουν ιατρική βοήθεια ενώ 2 πολίτες τραυματίστηκαν σοβαρά.
Σύμφωνα με την κεντρική κυβέρνηση, τουλάχιστον 33 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Τί θα γίνει τώρα;
H ισπανική κυβέρνηση δεν απέκλεισε την εφαρμογή στην Καταλονία του άρθρου 155 του Συντάγματος για την αναστολή των εξουσιών των τοπικών κυβερνήσεων σε περίπτωση που πλήττεται η εθνική κυριαρχία.

Ανάλυση:
1. Η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου διαβάσε αναλύσεις στον διεθνή Τύπο και επέλεξε τρία βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζετε για το δημοψήφισμα της Κυριακής πριν εμπλακείτε σε συζήτηση ή ακόμα και καυγά γιαυτό! (FACT News)
2.  Στο FACT προσυπογράφουμε την ανάλυση της ομάδας των ειδικών του ECFR το οποίο συμπυκνώνεται σε αυτή τη φράση: “Η κυβέρνηση της Καταλονίας στερεί μονομερώς πάνω από 45 εκατομμύρια Ισπανούς το δικαίωμα να αποφασίσουν για το μέλλον της χώρας τους” η οποία κυβέρνηση της Καταλονίας, βέβαια, έχει την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά δεν έχει κερδίσει την πλειοψηφία της “λαϊκής ψήφου” αφού κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με τη συνδρομή ενός ακροαριστερού γκρουπούσκουλου που έθεσε ως μοναδικό όρο να προχωρήσει το διχαστικό δημοψήφισμα άσχετα από την απόφαση και τη βούληση της κεντρικής κυβέρνησης. Φοβερά πράγματα.