“Νίπτει τας χείρας της” η Ε.Ε. για το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Τρεις ημέρες απέμειναν για τη διεξαγωγή του κρίσιμου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, που έχει κριθεί άκυρο από το ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, αλλά η τοπική κυβέρνηση διατείνεται πως θα διεξαχθεί κανονικά ενώ την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Ισπανίας διαβεβαιώνει πως την 1η Οκτωβρίου δεν θα γίνει δημοψήφισμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Καταλονίας, Ραούλ Ρομέβα, σε μία προσπάθεια να συγκινήσει την Ε.Ε., τόνισε ότι παραβιάζονται τα πολιτικά δικαιώματα μιας αυτόνομης περιοχής.

Ο Καταλανός πρόεδρος, Κάρλες Πουτζδεμόν, παρατήρησε με απογοήτευση ότι η Ε.Ε. έχει γυρίσει την πλάτη στην Καταλονία μπροστά στην ισπανική καταστολή, προαναγγέλλοντας σε δηλώσεις του στο Associated Press ότι θα ζητήσει επισήμως από την ευρωπαϊκή κοινότητα να παρέμβει στο θέμα του δημοψηφίσματος.

Την Πέμπτη η δήμαρχος της Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει μία μεσολαβητική προσπάθεια προκειμένου να έρθουν στο τραπέζι των συνομιλιών η ισπανική και η καταλανική κυβέρνηση. Παράλληλα, έστειλε επιστολή σε 27 δημάρχους ευρωπαϊκών πρωτευουσών, ζητώντας τη στήριξή τους.

Παρ’ όλα αυτά, τα κράτη της Ε.Ε. ήταν ομόφωνα, λέγοντας ότι το δημοψήφισμα αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και ότι σέβονται τους νόμους της χώρας. (Protagon)