Τράπεζες: Storm in a tea cup?

Αν κάτι μας έμαθε η καταγραφή της ελληνικής κρίσης είναι ότι στην ιστορία αυτή είναι μάταιο να προσπαθείς να προσδιορίσεις τους καλούς και τους κακούς. Ας πούμε, είναι υπεραπλουστευτικό και επικίνδυνο να εγκλωβιστούμε στο σχήμα: “Κακός ΣΥΡΙΖΑ-Καλοί δανειστές”, για να φέρουμε ένα τυχαίο παράδειγμα…

Το θυμηθήκαμε πάλι με την αναταραχή που δημιουργήθηκε τις τελευταίες 2-3 μέρες αναφορικά με τη σταθερότητα των ελληνικών τραπεζών. Κάποιος “έξω” είχε τη φαεινή ιδέα να ανακινήσει το ζήτημα της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των ελληνικών τραπεζών ρίχνοντας την ιδέα της αξιολόγησης ποιότητας ελέγχου, δημιουργήθηκε χάος στο ελληνικό χρηματιστήριο και μεγάλη ανησυχία στις τράπεζες και στην κοινωνία και σήμερα πάλι “έξω” κάποιος άλλος κατάλαβε ότι ανοίγει ένα νέο μέτωπο ενώ υπάρχουν πολλά ανοιχτά στην Ευρώπη και τράβηξε το αυτάκι του Τόμσεν ο οποίος τα μάζεψε.

Η αλήθεια είναι ότι όπου ανακατεύονται οι πολιτικοί συσχετισμοί η σοβαρότητα χάνεται. Υπάρχει όντως πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια των ελληνικών τραπεζών (δεν χρειάζεται να είσαι οικονομικός αναλυτής για να το καταλάβεις αυτό) αλλά η κατάσταση δεν αναμένεται να βγει εκτός ελέγχου.

Βέβαια, αξιόπιστες πηγές του FACT (άνθρωποι που εμπιστευόμαστε και συμβουλευόμαστε) πιστεύουν ότι κάποιες ανακεφαλαιοποιήσεις θα πρέπει να γίνουν αλλά η κατάσταση θα διατηρηθεί υπό έλεγχο. Το ελπίζουμε γιατί αλλιώς ξέρουμε ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό: Εμείς!

Η είδηση: Τόμσεν: Τα βρήκαμε με την ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες. (Ναυτεμπορική)