Σαουδική Αραβία: Άδεια στις γυναίκες να οδηγούν

Ο βασιλιάς Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας έδωσε άδεια στις γυναίκες της χώρας του να οδηγούν, χωρίς να απαιτείται γιαυτό και η άδεια άνδρα συγγενούς τους. Το βασιλικό διάταγμα δίνει εντολή για τη σύσταση ειδικής επιτροπής συμβούλων και ορίζει ως ημερομηνία εφαρμογής της απόφασης το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2018. (ΕφΣυν)

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία προσπαθούν εδώ και χρόνια να άρουν την απαγόρευση. Η τελευταία διαμαρτυρία τους πριν από λίγα χρόνια έγινε ευρέως γνωστή επειδή χρησιμοποίησαν τα social media για να διαδώσουν την πράξη πολιτικής ανυπακοής την οποία συνέδεεαν με αυτή της Rosa Parks. (NPR)

Ο βασιλιάς Σαλμάν προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι προχωρά σε ριζικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα του που ξεκινούν από τον τομέα της ενέργειας και καταλήγουν στα ανθρώπινα δικαιώματα. Βέβαια, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της και η εφημερίδα Haaretz στην πραγματικότητα η κίνηση αυτή συνδέεται με οικονομία. Αναμένεται να αυξηθούν οι πωλήσεις των αυτοκινήτων αλλά και των ασφαλειών ενώ περισσότερες γυναίκες θα οδηγηθούν προς την αγορά εργασίας. Αναμενόμενο αυτό και απολύτως θετικό.