Ο Σόιμπλε ο επόμενος πρόεδρος της Μπούντεστανγκ

Πάνω από μια επταετία  ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπήρξε ένας από τους πρωταγωνιστές  στο σήριαλ “ελληνική κρίση”. Από τις πρώτες στιγμές, ο πανίσχυρος άνδρας της γερμανικής οικονομίας υπήρξε ο αυστηρός κριτής του αν έπρεπε να στηθεί ένας πρωτοφανής μηχανισμός στήριξης για χάρη της Ελλάδας, της οποίας το χρέος δεν ήταν βιώσιμο.

Μετά τις εκλογές της Κυριακής αλλάζει ρόλο. Όπως όλα δείχνουν θα είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής, ένα αξίωμα στο οποίο αναμένεται να εκλεγεί κατά την πρώτη συνεδρίαση του σώματος στις 24 Οκτωβρίου.

Τα ρεπορτάζ θέλουν τη συντηρητική πτέρυγα του κεντροδεξιού συνασπισμού να πίεσε για να μετακινηθεί ο Σόιμπλε στη Βουλή γιατί διαθέτει το κύρος και την πείρα να διαχειριστεί την παρουσία εκεί του ακροδεξιού AfD. Θεωρούμε ότι αυτά είναι προφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορία που έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο fb ο δημοσιογραφος Αργύρης Παπαστάθης ο Κλάους Ρέγκλινγκ είναι ένας από τους υποψηφίους για το θώκο του ΥΠΟΙΚ

Σε κάθε περίπτωση αύριο το βράδυ στις 8.00 επιστρέφουμε στον Amagi. Η εκπομπή θα έχει θέμα τις γερμανικές εκλογές και θα αναζητήσουμε απαντήσεις σε τρία βασικά ερωτήματα:
1.Ποια είναι η αληθινή φύση του AfD; Πρόκειται περί ενός επικίνδυνος νεοναζιστικού κόμματος ή δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο; Για το θέμα αυτό θα ζητήσουμε την παρέμβαση της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Βασιλικής Γεωργιάδου η οποία μελετάει το φαινόμενο της ακροδεξιάς και του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ευρώπη.
2. Σε ποιο βαθμό το αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρρεάσει τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ που ευαγγελίζεται ο Ε.Μακρόν και στις οποίες έδειχνε θετική η Άγκελα Μέρκελ. Η ελληνική υπόθεση πόσο θα επηρρεαστεί; Τις ερωτήσεις αυτές θα τις απευθύνουμε στον δημοσιογράφο Αντώνη Παπαγιαννίδη που γνωρίζει πολύ καλά τα ευρωπαϊκά θέματα αλλά και το “δράμα” της ελληνικής διαπραγμάτευσης.
3. Γιατί το εκλογικό σώμα πανευρωπαϊκά γυρίζει την πλάτη στη σοσιαλδημοκρατία; Για να απαντηθεί η ερώτηση αυτή θα ζητήσουμε τη βοήθεια του Καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, Ξενοφώντα Κοντιάδη ο οποίος μόλις εξέδωσε το βιβλίο “Η Σοσιαλδημοκρατία σήμερα” (ΠΟΛΙΣ).
Αύριο το βράδυ στις 8.00 στον Amagi.