Υπέρ της ανεξαρτησίας τους οι Κούρδοι του Ιράκ

Σχεδόν το 93% όσων συμμετείχαν στο δημοψήφισμα που διεξήχθη τη Δευτέρα στο ιρακινό Κουρδιστάν τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας από το Ιράκ όπως μεταδίδει  το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa.

To Ιράν, το Ιράκ, η Τουρκία και οι ΗΠΑ αντέδρασαν με καταδίκες και απειλές.
Η Τουρκία και το Ιράν διεξήγαγαν στα σύνορά τους με τις περιοχές των Κούρδων  στρατιωτικές ασκήσεις ενώ το Ιράκ ανακοίνωσε ότι θα διοργανώσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με την Τουρκία. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν απείλησε να μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου της τοπικής κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν ενώ οι ΗΠΑ εξέφρασαν τη βαθιά απογοήτευσή τους για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος το οποίο αναμένεται, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του State Department να συμβάλλει στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής. (BBC)

Το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, όμως ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί έχει πει ότι θα χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα προκειμένου να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση της Βαγδάτης την απόσχιση από το Ιράκ. Ο ιρακινός πρωθυπουργός Αλ-Αμπάντι έχει απορρίψει την ψηφοφορία ως αντισυνταγματική.