Πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό

Ώς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η απάντληση των καυσίμων από το “Αγία Ζώνη ΙΙ”.

Στο επίπεδο της αποτίμησης των ζημιών:
Για το περιβάλλον
Σήμερα το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) φάνηκε καθησυχαστικό για την τροφική αλυσίδα στο Σαρωνικό. Σε έναν μήνα περίπου θα έχουμε τις πρώτες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας στο οικοσύστημα της περιοχής, αλλά για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο θέμα. Άλλωστε, τα ψάρια που θα βοσκήσουν πετρελαιοειδή αποκτούν αμέσως μια χαρακτηριστική οσμή, όπως εξηγήσαμε και στο FACT την Παρασκευή.

Οι ειδικοί του ΕΛΚΕΘΕ εξηγούν ότι το πετρέλαιο περνάει πιο δύσκολα στα ψάρια από τις υπόλοιπες ουσίες, αλλά χρειάζεται χρόνος για να υπάρχει σαφής εικόνα της κατάστασης.

Ο λογαριασμός
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, το κόστος μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι έχει φτάσει τα 7 εκατ. ευρώ.
Η ασφαλιστική κάλυψη του πλοίου για αστικές ευθύνες τρίτων ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ και δεν θα επαρκέσει να καλύψει ούτε τη ναυαγιαίρεση του πλοίου, αφού τρέχει ήδη και η επιχείρηση απορρύπανσης του Σαρωνικού. Απορρύπανση και ναυαγιαίρεση μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 15 εκατ. ευρώ.
Μοναδική διέξοδος για αποζημιώσεις μετά το όριο των 5 εκατ. ευρώ είναι το Διεθνές Κεφάλαιο Αποζημίωσης Ζημιών Ρύπανσης από Πετρέλαιο (IOPC Funds). H χώρα μας είναι μέλος, και το ποσό που μπορεί να διατεθεί στην Ελλάδα φτάνει τα 900 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά στο ρεπορτάζ

 Και το… σκανδαλάκι στη βάση του ηθικού πλεονεκτήματος.
Δεν καταγράφουμε σκανδαλάκια αλλά, επειδή θεωρούμε σκανδαλώδες από μόνο του το ότι ο κ. Κουρουμπλής παραμένει υπουργός μετά απ’ όσα έχουν συμβεί, θα κάνουμε μια εξαίρεση.
Τα parapolitika.gr αλίευσαν από το facebook της συζύγου του πλοιοκτήτη του “Αγία Ζώνη ΙΙ”, Θ. Κουντούρη, βίντεο στο οποίο φαίνεται ο υπουργός Ναυτιλίας να χορεύει ζεϊμπέκικο στη γιορτή του Θεόδωρου Κουντούρη.
Και το ναυάγιο να μην γινόταν, θεωρούμε ότι απάδουν του υπουργικού θώκου οι συναναστροφές με τους εφοπλιστές σε αυτό το επίπεδο.

Ο Π. Κουρουμπλής το διέψευσε αλλά δυστυχώς με καθόλου πειστικό τρόπο.