Γερμανικές εκλογές: Τα αποτελέσματα και τα ερωτήματα της επόμενης ημέρας

Τελικώς αποδείχθηκε ότι δεν ήταν οι πιο βαρετές εκλογές των τελευταίων ετών, αφού η κάλπη προκάλεσε πολιτικό σεισμό. Ο ακροδεξιός  λαϊκισμός που έδειξε να ηττάται στις γαλλικές και ολλανδικές εκλογές καλά κρατεί στην Ευρώπη, και μάλιστα στην καρδιά της, στη χώρα όπου η κοινοβουλευτική του παρουσία δημιουργεί πολύ αρνητικούς συνειρμούς.

Ας είμαστε όμως ψύχραιμοι (και σοβαροί).
Η δημοκρατία στη Γερμανία είναι ισχυρότατη και σμιλεύτηκε μέσα από τις μοναδικές συναντήσεις του γερμανικού λαού με την ιστορία, την οποία κατάφερε να υπερβεί με μοναδικό τρόπο, ακριβώς χτίζοντας θεσμούς, εκπαιδεύοντας τους πολίτες, δημιουργώντας δικλείδες ασφαλείας και κουλτούρα δημοκρατικού διαλόγου και συναίνεσης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που απαρτίζουν την κοινωνία.

Οι συσχετισμοί και οι τόνοι στην Ευρώπη αλλάζουν, αλλά είναι ακόμα νωρίς να δούμε προς ποια κατεύθυνση.

Τα αποτελέσματα
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:
CDU/CSU (Χριστιανοδημοκράτες) 33% (2013: 41,5%)
SPD (Σοσιαλδημοκράτες) 20,5% (25,7%)
AfD (Εθνικιστική άκρα δεξιά) 12,6% (4,7%)
FDP (Φιλελεύθεροι) 10,7% (4,8%)
Αριστερά 9,2% (8,6%)
Πράσινοι 8,9% (8,4%).

Η συμμετοχή ξεπέρασε το 75%, ενώ το νέο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο θα απαρτίζεται από 700 βουλευτές, αριθμός-ρεκόρ στις 19 κοινοβουλευτικές περιόδους ως τώρα.

Για μια καλή οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων, μπορείτε να δείτε και τα γραφήματα του Politico.
Κάποια ενδιαφέροντα δημογραφικά στοιχεία της ψήφου από το exit poll:

  • Οι μεγαλύτερες ηλικίες, και ειδικότερα οι γυναίκες, φαίνεται πως είναι οι δύο ομάδες που στήριξαν μαζικά το CDU και την Ά. Μέρκελ, αφού την υπερψήφισαν σε ποσοστό.
  • Στους άνω των 60 η Μέρκελ έλαβε το 41% των ψήφων (-8%), ενώ στις γυναίκες της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας έλαβε το 47% των ψήφων (-6%)
  • Στους νέους κάτω των 25% μόνον 1 στους 4 ψήφισε την Ά. Μέρκελ.
  • Το SPD του Μ. Σουλτς παραμένει πιο δημοφιλές μεταξύ των ατόμων κάτω των 30 και στους μεταξύ 30 και 44 ετών, με ποσοστά 19% και 17% αντίστοιχα.
  • Το Ακροδεξιό AfD πήρε ψήφους απ’όλα τα κόμματα. Από το CDU και τους Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) μετακινήθηκαν προς το AfD 1.070.000 ψηφοφόροι, από το SPD 500.000, από την Αριστερά 430.000, από τους Φιλελεύθερους (FDP) 50.000, και από τους Πράσινους 40.000, ενώ οι νέοι ψηφοφόροι έφτασαν τις 740.000.
    Στις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας αναδείχθηκε δεύτερη δύναμη.

Τι θα συμβεί τώρα;
Τώρα θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η διαδικασία είναι πολύ γνώριμη στους Γερμανούς.
FACTS

  • Από την επανένωση της Γερμανίας μέχρι σήμερα, διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό ομοσπονδιακής (κεντρικής) κυβέρνησης δεν έχουν διαρκέσει ποτέ λιγότερο από έναν μήνα.
  • Το 2013, δηλαδή στις προηγούμενες εκλογές, οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν τρεις μήνες.

Υπάρχει ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας;
Έχει συμβεί αλλά ποτέ στην αρχή της θητείας μιας κυβέρνησης. Έχει συμβεί κατά το μέσον της θητείας, όταν έχει αποχωρήσει κάποιος εταίρος.

Ποιες είναι οι διαθέσεις των κομμάτων.
Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς απέκλεισαν τη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Με αυτόν τον τρόπο μάλιστα αναλαμβάνουν τον θεσμικό ρόλο της αντιπολίτευσης, αποκλείοντας την άκρα δεξιά από κάτι τέτοιο.
Η Άνγκελα Μέρκελ έχει αποκλείσει τη συνεργασία με την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά.

Μοιραία λοιπόν στον συνασπισμό θα συμμετάσχουν μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι. Πιθανόν να τους ακούσατε ήδη ως “Τζαμάικα”, από τα χρώματα των κομμάτων τους που σχηματίζουν ως τριπλέτα.
Οι συνομιλίες δεν θα είναι απλές, γιατί τα κόμματα αυτά έχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ τους.