Πετρελαιοκηλίδα στο Σαρωνικό

Στην εξέλιξη της υπόθεσης της πετρελαιοκηλίδας από τη μία έχουμε τις άοκνες προσπάθειες της κυβέρνησης να αποποιηθεί της πολιτικής ευθύνης από την άλλη παρατηρούμε το βαθμό αποσύνθεσης του ελληνικού κράτους που έχει οδηγήσει στην πλήρη ασυδοσία στο Σαρωνικό.
Στο πολιτικό επίπεδο.
Σήμερα στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση της Νέας Δημοκρατίας για το θέμα. Ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής δέχτηκε πυρά από το σύνολο της αντιπολίτευσης αλλά επέλεξε να επιτεθεί και με τρόπο απαράδεκτος αποκλειστικά στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνη Γεωργιάδη. Γενικώς και σύμφωνα με όλα τα ρεπορτάζ που διαβάσαμε η εικόνα του ήταν θλιβερή.
Επί της ουσίας,  παραδέχθηκε ότι βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη για την ΔΕΘ την Κυριακή, ενώ αναχώρησε για Λονδίνο αφού είχε σημειωθεί το ναυάγιο. (In.gr)

Στο επίπεδο της Δικαιοσύνης.
Ειλικρινά έχουμε μείνει άναυδοι με όσα διαβάζουμε στα ρεπορτάζ.

Η δίκη για την υπόθεση του δεξαμενόπλοιου ΛΑΣΣΑΙΑ (πρόκειται για το πλοίο που βρέθηκε φορτωμένο με λαθραία πετρελαιοειδή ενώ συμμετείχε στην επιχείρηση απάντλησης πετρελαίου από το Αγ.Ζώνη ΙΙ) αναβλήθηκε για την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου επειδή δεν έχει ακόμα ογκομετρηθεί από το Γενικό Χημείο του Κράτους το φερόμενο ως λαθραίο φορτίο.
Νωρίτερα η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων της Ανεξάρτητης Αρχής Εσόδων με ανακοίνωση μας πληροφόρησε ότι δεν είχε κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη παρά την τελευταία στιγμή.

+ Μιλήσαμε με στελέχη του ναυτιλιακού κλάδου με μεγάλη εμπειρία και μας διαβεβαίωσαν ότι η διαδικασία της ογκομέτρησης είναι απλούστατη και γίνεται σε ελάχιστο χρόνο.

Τα Τελωνεία δηλώνουν ότι δεν εκκλήθησαν ως μάρτυρες στη δίκη και η υπεράσπιση του ΛΑΣΣΑΙΑ ότι δεν έχει γίνει ακόμα η απλούστατη διαδικασία της ογκομέτρησης.
Ουδέν σχόλιο.

+ Καθαρά τα πρώτα δείγματα οστρακοειδών από τον Σαρωνικό (CNN)

Διαβάστε ακόμα:
Πώς προχωράνε οι εργασίες απορρύπανσης σύμφωνα με το ΥΠΕΝ.
Την ανάλυση του Φώτη Κόλλια για το λαθρεμπόριο καυσίμων στο Inside Story

Τελικά μπορούμε να τρώμε ψάρια από τον Σαρωνικό;
Ρωτήσαμε τον Βαγγέλη Λιάκο, ιδιοκτήτη και σεφ του εστιατορίου “Τραβόλτα”, εξαιρετικό γνώστη της αγοράς ψαριού στη χώρα και μας είπε τα εξής:
“Τα ψάρια από τον Σαρωνικό καλύπτουν το 5% της εγχώριας αγοράς κι αυτό σε μικρά ψάρια όπως η σαρδέλλα, τα σαφρίδια, ο γαύρος.
Σημειώστε ότι αυτά τα ψάρια πηγαίνουν κυρίως στις μικρές, τοπικές αγορές που βρίσκονται κοντά στον Σαρωνικό.
Αν ο Σαρωνικός μπορούσε να καλύψει τη ζήτηση τότε στις μαρίνες του θα βλέπαμε περισσότερα ψαροκάϊκα από γιώτ.
Οι ψαροταβέρνες προμηθεύονται ψάρια από την Λέρο, την Κάλυμνο, από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Έτσι κι αλλιώς, ψάρι που έχει βοσκήσει πετρελαιοειδή αποκτά τόσο έντονη οσμή που το καταλαβαίνει και ένα μωρό παιδί. Δεν χρειάζεται πανικός”.