Πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό

Οξύτατη επίθεση στον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στη Βουλή, με αφορμή τις ενέργειές του μετά τη βύθιση του “Αγία Ζώνη ΙΙ” στον Σαρωνικό.

Τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται για το πότε ζήτησε την υποστήριξη του EMSA (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα). Μάλιστα, επεσήμανε ότι, αν εξακριβωθεί ότι η υποστήριξη ζητήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, οφείλει “εδώ και τώρα” να υποβάλει την παραίτησή του.

Ο ΕMSA εκθέτει τον Π. Κουρουμπλή, αφού μέσω δελτίου Τύπου αναφέρει πως κλήθηκε να συνδράμει στον καθαρισμό του Σαρωνικού από τις ελληνικές αρχές στις 13 Σεπτεμβρίου, δηλαδή με 4 μέρες καθυστέρηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον Υπουργό να απαντήσει σε μία σειρά από ερωτήματα, όπως το πότε ενημερώθηκαν οι δήμαρχοι για τη διαρροή του πετρελαίου, πότε συγκροτήθηκε το περίφημο συντονιστικό, κι αν έχουν γίνει οι ενέργειες που προβλέπονται από τη διεθνή σύμβαση για την ίδρυση διεθνούς κεφαλαίου για την αποζημίωση ζημιών ρύπανσης.

Η δε άποψη Κουρουμπλή ότι για την καταστροφή ευθύνεται η κακή μας τύχη μάς φαίνεται εξοργιστική.

Τα περιστατικά που αποδεικνύουν το καθεστώς ασυδοσίας και ανομίας που επικρατεί στον Σαρωνικό συνεχίζονται με… αμείωτη ένταση. Μάθαμε χθες ότι έληξαν τα πιστοποιητικά του πλοίου που στάλθηκε για την απάντληση του πετρελαίου από το ναυάγιο. Σήμερα μάθαμε ότι το πλοίο αυτό είχε και λαθραία καύσιμα.

Διαβάστε το σημερινό δελτίο του ΥΠΕΝ για την πορεία των εργασιών απορρύπανσης στον Σαρωνικό.