Στο “κόκκινο” πάλι το προσφυγικό

Δύσκολη πάλι στα νησιά η κατάσταση, μετά την αύξηση των μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες δέκα ημέρες. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου έως και χθες νωρίς το πρωί είχαν καταγραφεί συνολικά 2.297 άτομα που έφτασαν στα ελληνικά νησιά από την Τουρκία (μέσα στην ημέρα έφτασαν άλλα 200 άτομα στη Λέσβο), ενώ αντίστοιχα στο ίδιο χρονικό διάστημα ελάχιστοι ακολούθησαν την αντίστροφη διαδρομή, σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας.
Μάλιστα, σύμφωνα με υπαλλήλους της υπηρεσίας ταυτοποίησης, πρόκειται για πρόσφυγες, Σύρους και Ιρακινούς, συχνά για οικογένειες με παιδιά. Αυτό φυσικά περιπλέκει την κατάσταση.

“Στη Μόρια παραμένουν πάνω από 5.000 άνθρωποι, και υπάρχουν μόνο τέσσερις γυναικείες τουαλέτες. Και χθες το πρωί έφθασαν ακόμα 200 άτομα στο νησί”, δήλωσε στην Τάνια Γεωργιοπούλου (“Καθημερινή”) ο Απόστολος Βεΐζης, υπεύθυνος προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Η αποχώρηση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων όσον αφορά την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης έχει δημιουργήσει σημαντικό κενό, δεδομένου ότι μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που φθάνουν στα νησιά έχουν ανάγκη περίθαλψης.