Σε καθεστώς δουλείας 40,4 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως

Η δουλεία δυστυχώς δεν ανήκει στο παρελθόν. Σύμφωνα με αναφορά της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (που συνεργάζεται με τον ΟΗΕ και την ΜΚΟ Walk Free Foundation), που δόθηκε στη δημοσιότητα, 40,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη ήταν θύματα δουλείας μέσα στο 2016.
Είναι η πρώτη φορά που οι δύο αυτές οργανώσεις συνεργάζονται στην επεξεργασία των σχετικών στοιχείων, τα οποία όμως, όπως παραδέχονται, είναι εξαιρετικά ελλιπή.
Το χαρακτηριστικότερο πρόβλημα της έρευνας είναι ότι τα στοιχεία καταγράφονται ανά ήπειρο, όχι όμως και ανά χώρα, κάτι που θα βοηθούσε στη συστηματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου.
Επίσης, ενώ ο αριθμός αυτός μας φαίνεται τρομακτικά υψηλός, ίσως και να μην αποτυπώνει όλη την έκταση του φαινομένου, αφού δεν ήταν δυνατή η έρευνα σε εμπόλεμες ζώνες.
Ενδεικτικά μόνο αναφέρουμε ότι, από τα 40,4 εκατομμύρια, τα 24,9 εξαναγκάζονται είτε σε εργασία είτε σε παροχή σεξουαλικών υπηρεσιών, ενώ 15,4 εκατομμύρια άνθρωποι υποχρεώνονται σε καταναγκαστικούς γάμους. Από αυτούς οι τρεις στους τέσσερις ήταν γυναίκες, ο ένας στους τέσσερις ανήλικος, και η πλειοψηφία τους βρίσκεται στην Αφρική και στην Ασία, ενώ του φαινομένου φυσικά δεν εξαιρείται και η Ευρώπη. (The Washington Post)