Αξιολόγηση-Eurogroup

Συνεδρίασε σήμερα το Eurogroup στο Ταλίν της Εσθονίας. Κατά την είσοδό του στη συνεδρίαση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε επιφυλακτικός απέναντι στην πρόταση Γιούνκερ να δημιουργηθεί θέση υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης, λέγοντας ότι “Η Ευρωζώνη πρέπει πρώτα να λύσει τα προβλήματά της και μετά να προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές”. Συνέχισε λέγοντας ότι πρόκειται για έναν “τίτλο ο οποίος δεν λέει πολλά”, καθώς αυτό που έχει σημασία είναι οι “ευθύνες και τα εργαλεία” που θα έχει μία τέτοια θέση.

Τι συζητήθηκε
Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε μετά την συνεδρίαση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι ο στόχος είναι να κλείσει η αξιολόγηση εντός του 2017.
Ο Π. Μοσκοβισί, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη να χαραχτεί στρατηγική για το πώς θα κλείσει το πρόγραμμα και για το τι θα γίνει μετά από αυτό.
Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, ανέφερε ότι υπάρχει βελτίωση της ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς μειώθηκε το όριο του ELA κατά 5 δισ. Επισήμανε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για τη μείωση των κόκκινων δανείων.
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε ότι το αν θα εκταμιευθεί η υπο-δόση των 800 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο θα εξαρτηθεί από την πρόοδο της αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου.

Η υπόθεση Γεωργίου απασχόλησε ξανά το Eurogroup. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, και οι τέσσερις ομιλητές αναφέρθηκαν στο θέμα και τόνισαν ότι υπάρχει “σοβαρή ανησυχία” για την υπόθεση αυτή, καθώς πλήττεται η εμπιστοσύνη και δημιουργούνται σκιές για την ανεξαρτησία των θεσμών. (Euro2Day)

 

Αντιθέτως, δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα της “Ελληνικός Χρυσός”, παρά τις σχετικές διαρροές του “Ευρωπαίου αξιωματούχου”.