Υπόθεση “Ελληνικό”

Οι χθεσινές πληροφορίες απο το πεδίο της παραπολιτικής, βεβαια ήθελαν την κυβέρνηση να πιέζει το ΚΑΣ να συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως για να αποφανθεί για το αν θα κηρύξει την περιοχή του Ελληνικού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και ποια σημεία αρχαιολογικό χώρο.

Επισημαίνουμε ότι ο χαρακτηρισμός “χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος” και “αρχαιολογικός χώρος” είναι δυο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι ολόκληρη η πόλη της Αθήνας, για παράδειγμα αλλά αρχαιολογικοί χώροι ορισμένα, μόνο, σημεία της.

Για να επιστρέψουμε στο ρεπορτάζ, η κυβέρνηση ήθελε να συνεδριάσει το ΚΑΣ σήμερα μήπως και καταφέρει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιούργησε η υπόθεση στις Σκουριές, με τα “τσακίδια” από τη Γραμματεία Στρατηγικού Σχεδιασμού και τα υπόλοιπα κωμικοτραγικά.
Όμως, είτε η κυβέρνηση είτε όσοι παράγουν παραπολιτική δεν έχουν ιδέα για το πώς λειτουργεί η αρχαιολογική υπηρεσία. Φυσικά το ΚΑΣ δεν ενέδωσε στην πίεση, αν όντως υπήρξε κάτι τέτοιο και η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε.

Δεν είμαστε υπέρ των καθυστερήσεων και θεωρούμε απολύτως σωστή την απαίτηση του επενδυτή να έχει στα χέρια του μια καθαρή απόφαση για να γνωρίζει αν θα προχωρήσει στην επένδυση ή όχι. Απλώς, δεν γίνεται οι ελληνικές κυβερνήσεις να επιρρίπτουν τις ευθύνες για την ανικανότητά τους να λαμβάνουν αποφάσεις στην ώρα τους στους αρχαιολόγους, τα δασαρχεία και τις λοιπές υπηρεσίες του κράτους.

Πάντως δεν είναι μόνον η απόφαση του ΚΑΣ που εκκρεμεί.
Υπάρχει και το θέμα της δασικής περιοχής μέσα στο χώρο.
Δεν μας εξέπληξε η είδηση ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής απέφυγε να λάβει απόφαση για το θέμα ή μάλλον αποφάσισε να στείλει αύριο κλιμάκιο στην περιοχή για να κάνει αυτοψία. (Καθημερινή)