Κόσμος: Σεισμοί, τυφώνες, επιδημίες

Σεισμός στο Μεξικό. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό των 8 Ρίχτερ που σημειώθηκε στο νότιο Μεξικό τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ενώ καταγράφηκε τσουνάμι με το μέγιστο ύψος των κυμάτων να φτάνει τα 70 εκατοστά. Πρόκειται για τον πιο ισχυρό σεισμό που έχει καταγραφεί στη χώρα μετά τον καταστροφικό του 1985 που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων και την κατάρρευση πολλών κτηρίων.

ΗΠΑ/Παρθένες Νήσοι. από τον κυκλώνα Ίρμα Τουλάχιστον 4 είναι οι νεκροί που έπληξε τις Παρθένες Νήσους των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής έχουν προκληθεί εκταταμένες ζημιές στις υποδομές συμπεριλαμβομένου κι ενός νοσοκομείου. Οι αρχές δεν αποκλείουν ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί.

Υεμένη. Την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως πάνω από 600.000 άνθρωποι (ναι, το πληκτρολογήσαμε σωστά) έχουν προσβληθεί από χολέρα στην Υεμένη και έχει στοιχήσει τη ζωή σε 2.048. Η επιδημία έχει χαρακτηριστεί ως “η χειρότερη έξαρση χολέρας παγκοσμίως” από τα Ηνωμένα Έθνη και είναι συνέπεια του τριετούς πολέμου που μαστίζει τη χώρα κι έχει αφήσει 15,7 εκατ. ανθρώπους χωρίς καθαρό νερό και συνθήκες υγιεινής.
Διαβάσαμε σήμερα στο Inside Story μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του Γιάννη Μαντζίκου για τις αιτίες που έχουν οδηγήσει την Υεμένη σε κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης και σας την προτείνουμε.