Brexit: η εβδομάδα που πέρασε, 1-8 Σεπτεμβρίου

Η Τερέζα Μέι αρνήθηκε την πρόσκληση να μιλήσει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Με τον καυγά που έχει στηθεί γύρω από το Brexit, το παράδοξο θα ήταν να έχει δεχθεί. Είναι πλέον αδύνατον να βρεις δύο ανθρώπους να συμφωνούν μεταξύ τους στη διαπραγμάτευση.

Στην αρχή, βιαζόταν η Ευρώπη. Τώρα, βιάζεται το Ηνωμένο Βασίλειο. Η βρετανική αντιπροσωπεία ζήτησε να μην υπάρχει παύση τριών εβδομάδων, μετά από κάθε εβδομαδιαίο γύρο διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά του, ο Μισέλ Μπαρνιέ είπε ότι πρέπει πρώτα η βρετανική κοινή γνώμη να λάβει εκπαίδευση για το τι πραγματικά σημαίνει η έξοδος από την ΕΕ.

Το διδακτικό ύφος εξαγρίωσε τους Βρετανούς, και ο διαπραγματευτής της ΕΕ αναγκάστηκε να ανασκευάσει. Αυτός που δεν ανασκεύασε, είναι ο Μάρτιν Σέλμαϊρ, επικεφαλής του γραφείου του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Είπε ότι η απόφαση των Βρετανών να ψηφίσουν Brexit ήταν βλακώδης. Σε ανάλογο ύφος, ο Ντέιβιντ Ντέιβις χαρακτήρισε ανόητη την εμμονή του Μπαρνιέ να δηλώνει ότι δεν σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Μετά αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος ο Γιουνκέρ είχε χαρακτηρίσει, σε ανύποπτο χρόνο, τον υπουργό Brexit ασταθή.

Στο υπουργείο δεν υπάρχει απλώς αστάθεια, αλλά “σχίσμα”, ανάμεσα στον Ντέιβις και τον μόνιμο γραμματέα, Όλιβερ Ρόμπινς για το είδος του Brexit που πρέπει να επιδιώξει το Ηνωμένο Βασίλειο. Η σύγκρουση των δύο ανδρών είναι μία μικρογραφία της κατάστασης που επικρατεί στο Συντηρητικό Κόμμα. Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ προειδοποίησε τους διαφωνούντες να μην επιχειρήσουν ανταρσία, καθώς ο νόμος για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα περνάει από το κοινοβούλιο. Το πρόβλημα είναι τι θα γίνει με τους συμφωνούντες, αφού ακόμη και οι Brexiteers ζήτησαν αλλαγές, προκειμένου να μην καταψηφίσουν τις υπερεξουσίες που επιφυλάσσει για τους υπουργούς το συνοπτικό copy paste 45 ετών ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Αλλά και ο ίδιος ο Χάμοντ διαφωνεί με τα σχέδια της Τερέζα Μέι για αυστηρούς περιορισμούς στους όρους παραμονής των Ευρωπαίων μετά το Brexit. Το σχετικό έγγραφο που διέρρευσε αυτή την εβδομάδα έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό και σε άλλους κορυφαίους υπουργούς, όπως η διάδοχος της Μέι στο υπουργείο Εσωτερικών Άμπερ Ραντ. Μύλος.

Η πρωθυπουργός επιμένει πάντως να υποστηρίζει ότι η μετανάστευση είναι υπεύθυνη για τους χαμηλούς μισθούς των Βρετανών. Ο Βινς Κέιμπλ, αρχηγός των Lib Dems, και υπουργός Επιχειρήσεων στην κυβέρνηση συνεργασίας του Κάμερον, τη διαψεύδει: “Στο υπουργείο είχαμε λάβει εννιά διαφορετικές εκθέσεις που κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα: ο αντίκτυπος της μετανάστευσης στο ύψος των μισθών είναι μηδαμινός“.

Το κλίμα ανέλαβε να εκτονώσει (μάλλον ακουσίως) ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Ο αρχηγός των Labour, επιβεβαιώνοντας το προσωνύμιο του “κυρίου Ζεν”, επέλεξε να μην θίξει το θέμα του Brexit στην ώρα του πρωθυπουργού.  

Η στάση του Κόρμπιν παραμένει μυστήριο. Ίσως να μπορεί να μας βοηθήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος κατά καιρούς συμβουλεύει τον Κόρμπιν (“μάλλον όταν ο Μίκι Μάους είναι πολύ απασχολημένος”, όπως είπε πρόσβατα στη Βουλή ο Τζορτζ Όζμπορν). Ο έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών, έγραψε στον NewStatesman ότι είχε συμβουλεύσει τον αρχηγό των Εργατικών να υποστηρίξει την ριζοσπαστική παραμονή στην ΕΕ. Να μείνει δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά να αλλάξει η Ευρώπη. Η γνωστή συνταγή επιτυχίας που δοκιμάστηκε και στην Ελλάδα.

Snapshot: Η εβδομάδα που πέρασε σε μία φωτογραφία, μία δημοσκόπηση ή ένα βίντεο.