Η δίκη της Χρυσής Αυγής σε κρίσιμη φάση

Ξεκινάει ξανά αύριο η δίκη της Χρυσής Αυγής με την πραγματοποίηση της 176ης συνεδρίασης. Μετράμε ήδη 869 ημέρες από την έναρξη της δίκης στις 20 Απριλίου 2015 και οι κατηγορούμενοι είναι 69. Από αυτούς οι 18 είναι οι βουλευτές που εκλέχτηκαν τον Ιούνιο του 2012 με τη Χρυσή Αυγή και κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.  Έχει ολοκληρωθεί  η εξέταση 113 μαρτύρων για τις τρεις υποθέσεις κακουργημάτων, την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Αιγύπτιου αλιεργάτη και την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ. Απομένει η εξέταση περίπου 20 μαρτύρων κατηγορίας οι οποίοι θα καταθέσουν για το αδίκημα της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Αν και ο αριθμός των μαρτύρων που απομένουν είναι σχετικά μικρός η διαδικασία αναμένεται να είναι χρονοβόρα. Αυτό γιατί ανάμεσα σε αυτούς είναι τα 5 πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής που είναι προστατευόμενοι μάρτυρες και η διαδικασία πρέπει να είναι τέτοια έτσι ώστε να προστατευτεί η ανωνυμία τους. Η λύση αναμένεται να δοθεί μέσω τηλεδιάσκεψης από ειδική αίθουσα στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Οι μάρτυρες θα βρίσκονται εκεί και η φωνή τους θα μεταδίδεται αλλοιωμένη στη δικαστική αίθουσα χωρίς να υπάρχει εικόνα.
Η ίδια λύση χρησιμοποιήθηκε και κατά την έναρξη της δίκης προκειμένου οι προστατευόμενοι μάρτυρες να δηλώσουν το παρών στην ακροαματική διαδικασία. Ο τρόπος που θα πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες καταθέσεις είναι πολύ κρίσιμος γιατί η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής “περιμένει στην γωνία” και θα κάνει τα πάντα για να χαρακτηριστούν άκυρες. Θ.Π. (News 247.gr)