Πολιτική: Η Αντιπολίτευση να ψηφίσει τις φιλοεργατικές ρυθμίσεις

Δεν έχουμε διαβάσει ούτε ένα σχόλιο που να απορρίπτει συλλήβδην τις ρυθμίσεις που προβλέπει το ΝΣ Αχτσιόγλου για το ασφαλιστικό σχετικά με την υπερωριακή απασχόληση των εργαζομένων και την αδήλωτη εργασία.

Αντιθέτως και χωρίς ίχνος έκπληκης διαβάσαμε αρκετά σχόλια, στην πλειοψηφία τους μετριοπαθή, για την προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το σοβαρό αυτό ζήτημα σε μια εποχή που οι εργασιακές σχέσεις έχουν απορρυθμιστεί βίαια. Πιο σοβαρή και άξια κριτικής η φιλοσοφία που διέπει τις συγκεκριμένες διατάξεις και αντιμετωπίζει τους εργοδότες εξ ορισμού ως ύποπτους παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας. Επιπροσθέτως το πνεύμα των ρυθμίσεων δείχνει ότι ο στόχος είναι μάλλον εισπρακτικός παρά διορθωτικός των στρεβλώσεων που καταγράφονται στην αγορά εργασίας.

Παρ’όλα αυτά όμως πιστεύουμε ότι η Νέα Δημοκρατία θα έπρεπε να έχει καταθέσει ήδη ένα πλήρες σχέδιο αντιμετώπισης των στρεβλώσεων και να καλέσει την κυβέρνηση να διορθώσει τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου με σαφή διάθεση να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης στο θέμα.

Η απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων είναι πολύ σοβαρό ζήτημα που πλήττει υπολογίσιμα την κοινωνική συνοχή. Ο επί δεκαετίες παραλογισμός των συνδικαλιστικών οργανώσεων και οι αριστερές ιδεοληψίες που είχαν βαφτίσει “νόμο το δίκιο του εργάτη” μας έφτασαν στο ακριβώς αντίθετο σημείο. Η ευθύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την κατάληξη αυτή είναι συγκεκριμένη και τεράστια.

Δεν χωράει καμία αμφιβολία ωστόσο ότι η Αντιπολίτευση οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να στηρίξει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία που έχει στόχο την προστασία των εργαζομένων. Η πρόταση αυτή ξεπερνά το συνθηματολογικό αίτημα για συναίνεση. Είναι επιτακτικό αίτημα της εποχής ο “πόνος του άλλου” να σταματήσει να λειτουργεί ως πεδίο ρητορικής και εύκολης αντιπαράθεσης. Β.Ε.