Brexit, η εβδομάδα που πέρασε, 26 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου

Μαίνεται ο πόλεμος δηλώσεων μεταξύ Βρυξελλών-Λονδίνου. “Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς από την ΕΕ”, δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ. “Γιατί να είμαστε ευέλικτοι μαζί σας, αφού είχατε προνομιακό καθεστώς για χρόνια;”, απαντά ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Brexit, Γκι Φέρχοφστατ.

“Χρειαζόμαστε φαντασία και από τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων”, δήλωσε ο υπουργός Brexit Ντέιβις, στις αρχές της εβδομάδας. “Το Ηνωμένο  Βασίλειο προτείνει μαγικές λύσεις, και πρέπει να σοβαρευτεί”, σε ολίγον διαφορετικό μήκος κύματος ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ. Και με διαφορετικό κασέ. Μέσα στην εβδομάδα προέκυψε θέμα στη Βρετανία, γιατί ο μεικτός μισθός του Μπαρνιέ είναι 213.000 λίρες τον χρόνο, ενώ ο Ντέιβις λαμβάνει 141.000 λίρες. Διαφορά 72.000 λιρών, όσο περίπου ο ετήσιος μισθός ενός βουλευτή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο μοναδικός τομέας στον οποίο οι Βρετανοί φαίνεται πως συγκλίνουν με τους Ευρωπαίους είναι το νόμισμα. Εξαιτίας της αβεβαιότητας στις διαπραγματεύσεις, αλλά και της ανόδου του ευρώ, τις 72.000 του Μπαρνιέ, είτε πλέον τις μετράς σε λίρες, είτε σε ευρώ, είναι σχεδόν το ίδιο. H πτώση της λίρας έναντι του ευρώ σημείωσε χθες ρεκόρ οκταετίας. Οι 72.000 λίρες αντιστοιχούν πλέον σε 78.000 ευρώ. Την ίδια μέρα, δύο χρόνια πριν, ήταν 98.000 ευρώ.

Η αγοραστική δύναμη του Ντέιβις μπορεί και να μην μας απασχολεί ιδιαίτερα, αλλά το ακριβό ευρώ, για τους 2,5 εκατομμύρια συμπατριώτες του που επισκέπτονται ετησίως την Ελλάδα, είναι μεγάλο πρόβλημα για τον ελληνικό τουρισμό.

Από τις διακοπές της έχει επιστρέψει η Τερέζα Μέι, και μάλιστα πολύ δυναμικά. Δήλωσε πως θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία και το 2022, πιθανώς, έτσι όπως πάμε, με κεντρική προεκλογική υπόσχεση το Brexit.  

Άλλον αρχηγό περιμέναμε να παραιτηθεί στη Βρετανία, και άλλος αποχώρησε τελικά. H Κέζια Ντάγκντειλ, αρχηγός των Σκωτσέζων Εργατικών (βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της δημοσιότητας για τη σχέση της με τη βουλευτή του SNP Τζένι Γκέλρουθ), παραιτήθηκε, αφού διαφωνεί πολιτικά με τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Για να διαφωνείς βέβαια με τους Εργατικούς, θα πρέπει να ξέρεις και με τι ακριβώς συμφωνούν οι ίδιοι, και σε ποια περίοδο θα τους πετύχεις. Ο Κόρμπιν ευρωσκεπτικιστής σε όλη του τη ζωή, στήριξε τελικά το remain, αλλά την επομένη του δημοψηφίσματος υπήρξε ο μόνος αρχηγός που ζήτησε ενεργοποίηση του άρθρου 50 “εδώ και τώρα”. Το κόμμα, στη συνέχεια υποστήριξε την πλήρη και ξεκάθαρη έξοδο της χώρας από την ΕΕ.  Στα μέσα της εβδομάδας οι Labour ανακοίνωσαν ότι υποστηρίζουν επισήμως το ήπιο Brexit, δηλαδή ουσιαστική συνέχιση της παρούσας σχέσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για δύο έως τέσσερα χρόνια μετά το 2019. Τα ίδια περίπου λένε όμως -ατύπως- και οι συντηρητικοί, αφού πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται περίοδο προσαρμογής μέχρι το 2022.

Δεν είναι μόνο το soft Brexit που ενώνει τα δύο κόμματα. Οι Τόρις που μέχρι χθες κορόιδευαν τον Κόρμπιν, τώρα ακολουθούν το παράδειγμά του, και προσπαθούν να φτιάξουν αντίστοιχο κίνημα για να συγκινήσουν τους νέους, κατά τα πρότυπα του Εργατικού momentum. Το δικό τους θα ονομάζεται activate, μόνο που το γενικό του προσκλητήριο την περασμένη Τετάρτη, κατέληξε σε φάρσα. Οι Τόρις ακτιβιστές διαφήμισαν κάρτες μέλους στο κόμμα με αντίτιμο 500 λίρες. Δηλαδή 690 ευρώ το 2015, όταν το momentum ξεκινούσε, 542 ευρώ σήμερα, και ποιος ξέρει πόσα όταν αυτή η ιστορία με το Brexit τελειώσει.

Snapshot: Η εβδομάδα που πέρασε σε μία φωτογραφία, μία δημοσκόπηση ή ένα βίντεο.