Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας ακύρωσε τις εκλογές

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας ακύρωσε το αποτέλεσμα των εκλογών της 8ης Αυγούστου και την επανεκλογή του προέδρου Uhuru Kenyatta και διέταξε την επανάληψη της διαδικασίας εντός 60 ημερών. (The East African)

Η κεντρική εφορευτική επιτροπή είχε αναδείξει νικητή τον Kenyatta με ποσοστό 54% (WaPo) όμως ο αντίπαλός του Raila Odinga είχε κατηγορήσει την επιτροπή για παρατυπίες (NYT) κατά την συγκέντρωση των αποτελεσμάτων. Διεθνείς παρατηρητές επέμειναν ότι δεν σημειώθηκαν παρατυπίες και είχαν καλέσει πολλάκις τον Odinga να παραιτηθεί των ισχυρισμών του (The Guardian). Στις εκλογές του 2007 όταν ο Odinga είχε αμφισβητήσει πάλι το αποτέλεσμα (Al Jazeera) η χώρα είχε οδηγηθεί στο χάος με αιματοχυσία που διήρκησε αρκετές εβδομάδες και συνολικό αριθμό νεκρών πάνω από 1200 άτομα.

Διαβάστε ακόμα.
“Η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει προηγούμενο τόσο στην Κένυα όσο και σε ολόκληρη την Αφρική. Σε ολοκληρο τον κοσμο είναι εξαιρετικά σπάνιο το Ανώτατο Δικαστήριο μιας χώρας να ακυρώνει αποτέλεσμα προεδρικών εκλογών. Είχαμε τις περιπτώσεις της Ουκρανίας το 2004, των Μαλβίδων το 2014 και της Αυστρίας το 2016”, γράφουν οι Lily Kuo και  Abdi Latif Dahir για το Quartz.