Πολιτική: Η λέξη “ανάπτυξη” σε ποιον ανήκει;

Επίσκεψη Μακρόν και κυρίως η ΔΕΘ συνεχίζουν να δημιουργούν “κλίμα” στην ειδησεογραφία.
Είναι από τις φορές που η Αντιπολίτευση προσπαθεί να θέσει εκείνη τον πήχυ των προσδοκιών στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού “απονομιμοποιώντας”σταθερά κάθε απόπειρα της κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού να εμφανιστεί ως ο εγγυητής μιας μεταμνημονιακής εποχής που δεν θα “στοιχειωθεί” από τον νεοφιλελευθερισμό.
Η αλήθεια είναι ότι ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του θα δυσκολευτούν πολύ να πείσουν ότι είναι η δύναμη προοπτικής για να το πούμε με vintage όρους πολιτικής επικοινωνίας, ως tribute στον Κώστα Λαλιώτη. Δεν είναι απλό να μας πείσει ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι η κυβέρνηση που οι ξένοι επενδυτές θα εμπιστευθούν. Με κανονικό πολεμικό μέτωπο ανοιχτό με την επένδυση της “Ελληνικός Χρυσός” στις Σκουριές Χαλκιδικής και τις χωρίς τέλος αναβολές στο μεγάλο έργο του Ελληνικού ο Αλέξης Τσίπρας δεν δείχνει να κερδίζει τους πόντους που του λείπουν στη μάχη για τη δημιουργία των εντυπώσεων.
Σε αυτό πρέπει να προσθέσουμε τις εμμονικές ρητορικές προσκολλήσεις στα παλαιοκομμουνιστικά/εμφυλιοπολεμικά σύμβολα που κάθε δεύτερη μέρα η κυβέρνηση ρίχνει στη δημόσια σφαίρα. Είναι ζήτημα χρόνου ν’αρχίσουν να δημιουργούν παβλωφικά ρήφλεξ. “Όταν ακούς για Εμφύλιο είναι άσχημα τα πράγματα”.
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθούν να πείσουν ότι κοιτάζουν αποκλειστικά προς το μέλλον, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαχέει το επιτελείο του στα ρεπορτάζ που καλύπτουν Νέα Δημοκρατία. Οφείλουμε, βέβαια, να παρατηρήσουμε ότι οι συνεργάτες του τα ίδια διοχεύτευαν στον Τύπο  και πέρυσι, πριν την ομιλία του στη ΔΕΘ για να δούμε τελικά τις όποιες οραματικές εξαγγελίες να εξανεμίζονται και την Αντιπολίτευση επικοινωνιακά να σέρνεται πίσω από την ατζέντα του Μαξίμου.
Απούσης της Κεντροαριστεράς που ασχολείται, για έβδομη συνεχή χρονιά, με τα του οίκου της ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τη μοναδική ευκαιρία να ξαναθυμήσει στο σώμα ότι αυτός είναι η μόνη επιλογή όχι μόνο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στο αίτημα η Ελλάδα να πάει μπροστά αφήνοντας πίσω της τον εφιάλτη. Θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές εβδομάδες μετά τη Θεσσαλονίκη για να δούμε αν τελικά “το πλοίο” έχει στρίψει ή είναι απλώς η ορμή μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Β.Ε.