Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο με στόχο την Ιαπωνία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ιαπωνία ζήτησαν έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Japan Times) μετά την εκτόξευση πυραύλου μέσου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα στην Ιαπωνία τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπικήυ ώρα). Ο πύραυλος διένυσε απόσταση 2.700 χιλιομέτρων σε ανώτατο ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων βόρεια από το νησί Χοκάιντο πριν πέσει στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η σημερινή εκτόξευση πυραύλου ήταν η τρίτη. Είχαν προηγηθεί δύο, μία το 1998 και μία το 2009. (The Guardian)

Σύμφωνα με το Axios οι εκτιμήσεις του Προέδρου του Council of Foreign Relations Richard Haas είναι ότι πλέον οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας προληπτικής επίθεσης μιας και η Βόρειος Κορέα δείχνει ότι δεν διστάζει να επιτεθεί σε παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ.
Αναλυτικά στο Project Syndicate.

Στο ίδιο ρεπορτάζ, ο πρόεδρος του Eurasia Group, Ian Bremmer το συνδέει (ευφυώς, κατά τη γνώμη μας) με την Κίνα και πίεση που ασκεί ο πρόεδρος Τραμπ στις εμπορικές συναλλαγές με τη χώρα καθώς και με την εμμονή του στην περιοριστική πολιτική των δασμών. “Όσο ο Τραμπ επιμένει στο να πιέζει εμπορικά την Κίνα δεν πρέπει να αναμένεται το Πεκίνο να αναλάβει δράση διαμεσολαβητή”.

Τέλος, πάλι μέσω του Axios, διαβάσαμε και βρήκαμε μάλλον εντυπωσιακή την ανάλυση που δημοσιεύει το AP για τη θεωρία της ισχύος όταν εμπλέκονται πυρηνικά. Συνοπτικά: ” Σύμφωνα με την τρέχουσα θεωρία αν ποτέ η Βόρειος Κορέα αποφάσιζε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά θα σήμαινε και την αυτοκτονία της. Σύμφωνα όμως με τις “θεωρίες της νίκης” όταν εμπλέκονται πυρηνικά είναι εξαιρετικά πιθανό η Β.Κορέα να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων και παρ’όλα αυτά να επιβιώσει. Μια ανάλυση της συμπεριφοράς της τους τελευταίους μήνες, δείχνει ότι επιχειρεί να καταφέρει ακριβώς αυτό αλλά θα το κάνει μόνον αν αισθανθεί ότι έχει απομονωθεί σε μια γωνία και απειλαίται σοβαρά”. Εξαιρετικά ενδιαφέρον.