Η γερμανική κυβέρνηση κλείνει τα Indymedia και άλλες ειδήσεις

Βενεζουέλα. Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε νέες κυρώσεις σε βάρος της Βενεζουέλας. Οι κυρώσεις αφορούν τα κρατικά ομόλογα της Βενεζουέλας και την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας. Την ίδια στιγμή στη Βενεζουέλα ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο διέταξε να διακοπεί το σήμα δύο κολομβιανών τηλεοπτικών δικτύων.  Νωρίτερα φέτος, η ρυθμιστική αρχή Conatel ανέστειλε τη λειτουργία τριών καναλιών της τηλεόρασης, μεταξύ των οποίων ήταν και η ισπανόφωνη υπηρεσία του CNN, ισχυριζόμενη ότι διαστρεβλώνουν την αλήθεια στα ρεπορτάζ τους. Το 2014, οι αρχές διέκοψαν το σήμα του τηλεοπτικού καναλιού της Κολομβίας NTN24 για τον τρόπο που μετέδωσε τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και εμπόδισε την πρόσβαση στον ειδησεογραφικό ιστότοπο της Αργεντινής Infobae. (BBC)

ΗΠΑ. Η χώρα βρίσκεται εν αναμονή του Τυφώνα Χάρβεϊ ο οποίος αναβαθμίστηκε για την έντασή του και αναμένεται να είναι ο ισχυρότερος που θα έχει χτυπήσει την αμερικανική ενδοχώρα κατά την τελευταία δεκαετία. Ο Χάρβεϊ αναμένεται να “χτυπήσει” από τη νύχτα της Παρασκευής την πολιτεία του Τέξας και ειδικότερα στις περιοχές Χιούστον και Κόρπους Κρίστι όπου βρίσκεται η έδρα των μεγαλύτερων διυλιστηρίων. Η μετεωρολογική πρόβλεψη έχει οδηγήσει ήδη σε άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του υγραερίου. (Reuters)

Νότιος Κορέα. Θυμόμαστε όλοι το σκάνδαλο που οδήγησε σε καθαίρεση από το αξίωμά της (FACT) την πρόεδρο της Νότιας Κορέας Παρκ Γκιούν χέι. Η αντιπρόεδρος της εταιρείας Samsung λοιπόν, η Λη Γιέ-γιονγκ καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια φυλακή γιατί δωροδόκησε με εκατομμύρια την πρώην πρόεδρο και τη στενή της συνεργάτη. (Korea Times)

Γερμανία.  Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας απαγόρευσε και έκλεισε τον ακροαριστερό – αντιεξουσιαστικό ιστότοπο Indymedia, καθώς κρίθηκε ότι η λειτουργία του παραβιάζει τον γερμανικό ποινικό κώδικα. Το σάιτ “έπεσε” από το Διαδίκτυο λίγα λεπτά μετά τη συνέντευξη Τύπου του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ για το ζήτημα. Η απόφαση ελήφθη καθώς ο ιστότοπος, ο οποίος διατηρεί παραρτήματα σε πολλές χώρες του πλανήτη, μεταξύ αυτών και στην Ελλάδα, “προωθούσε το μίσος κατά διαφορετικών απόψεων και αξιωματούχων της χώρας”, σύμφωνα με τον υπουργό. Οι γερμανικές αρχές αντιμετωπίζουν το Indymedia περισσότερο ως “οργανισμό” παρά ως ειδησεογραφικό ιστότοπο, είπε ο κ. Ντε Μεζιέρ.(Ναυτεμπορική)

Νορβηγία. Αυτή η είδηση μας άρεσε πολύ. Πρόστιμο 1.300 ευρώ (12.000 κορώνες) κλήθηκε να πληρώσει ξεναγός στο αρχιπέλαγος της Νορβηγίας Σβάλμπαρντ, στην Αρκτική επειδή τρόμαξε μια πολική αρκούδα. “Ο κανονισμός προβλέπει οτι απαγορεύεται να πλησιάζει κάποιος τις πολικές αρκούδες με τρόπο που αυτές να ενοχλούνται, όποια και εάν είναι η απόσταση”, ανακοίνωσε αρμόδιος αξιωματούχος. (Ναυτεμπορική)