Brexit, η εβδομάδα που πέρασε, 18-25 Αυγούστου

Οι Βρετανοί ψήφισαν Brexit για να περιορίσουν τη μετανάστευση, να σταματήσουν να πληρώνουν την ΕΕ, και να πάψουν να λογοδοτούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μέχρι στιγμής, δίνουν επέκταση στο δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης στους Ευρωπαίους (αλλά όσοι έρχονται θα πρέπει να το δηλώνουν) και θα πληρώσουν τον λογαριασμό (αλλά δεν λένε πόσο). Στην πιο πρόσφατη υποχώρηση από μία ακόμη κόκκινη γραμμή, παραδέχονται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα έχει λόγο στη Βρετανία και μετά το Brexit (αλλά δεν ξέρουμε τις κρίσιμες λεπτομέρειες).

Και ακόμη οι διαπραγματεύσεις δεν ξεκίνησαν. Αν ξεκινήσουν, γιατί ο διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, παρά τη βροχή βρετανικών προτάσεων, απείλησε ότι οι προγραμματισμένες για την άλλη εβδομάδα συνομιλίες δεν πρόκειται να αρχίσουν, αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν γίνει πιο συγκεκριμένο.

“Όλες οι προτάσεις των Βρετανών είναι επί της διαδικασίας, και όχι για την ουσία. Κάποια στιγμή, πρέπει να εξηγήσουν πώς θα συνδυάσουν το Brexit, όπως το πούλησαν στις εαυτούς τους, με την πραγματικότητα. Απλά, δεν θέλουν να το ακούσουν από τρίτους, πρέπει να το καταλάβουν μόνοι τους”, συνόψισε το πρόβλημα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Τζον Μπράτον.

Οι εξελίξεις δεν αρέσουν ούτε στους Brexiteers. Ο νέος απειλητικός όρος που σιγά σιγά κάνει την εμφάνισή του είναι το “Tecxhit, η προσπάθεια δηλαδή της κυβέρνησης να βρει τεχνικούς όρους που θα δηλώνουν την εξόδο, ενώ η χώρα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένας στους τέσσερις Brexiteers πιστεύει ότι εξαπατήθηκε από τα προεκλογικά επιχειρήματα των Brexiteers, ενώ στα προπύργια του Brexit ο κόσμος αρχίζει να διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις και τους συμβιβασμούς.

Αυτοί πάντως που παίρνουν τις βαλίτσες τους και φεύγουν κανονικά, και όχι τεχνικά, είναι οι Ευρωπαίοι χωρίς να περιμένουν την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Είναι η πιο σημαντική είδηση της εβδομάδας, και δηλωτική της πιθανότητας το Brexit να εξυπηρετεί τον στόχο του ως μήνυμα ανασφάλειας. Οι κάτοικοι της ΕΕ που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά το δημοψήφισμα έφτασαν τους 122.000, ρεκόρ δεκαετίας. Το φαινόμενο λέγεται Brexodus και το ενισχύουν και το Υπουργείο Εσωτερικών που έστειλε κατά λάθος γράμματα απέλασης σε ευρωπαίους υπηκόοους.

Οι εργατικοί στο μεταξύ δεν ασχολούνται με την έξοδο καθεαυτή, αλλά με τα μεταφορικά μέσα. Η σουρεαλιστική συζήτηση γύρω από την ιδέα του Κόρμπιν ώστε να υπάρξουν βαγόνια μόνο για γυναίκες, ώστε να λήξει το θέμα της σεξουαλικής παρενόχλησης (για όνομα) αναζωπυρώθηκε. Ο ίδιος ο Κόρμπιν πήρε το αίμα του πίσω για το δικό του ταξίδι σε βαγόνι της Virgin πέρσι, όταν τον κατηγόρησαν ότι παρίστανε στο πάτωμα το ταλαιπωρημένο θύμα των ιδιωτών, ενώ υπήρχαν κενές θέσεις. Τελικά νέο υλικό από κάμερες δείχνει ότι όντως ταλαιπωρήθηκε. Δραματικές εξελίξεις.

Snapshot. Η εβδομάδα σε μία φωτογραφία, μία δημοσκόπηση ή ένα βίντεο