Όταν ο HIV γίνεται θεραπεία για τον καρκίνο

Ήταν το 2011 όταν μια ομάδα ερευνητών υπό την ηγεσία του Carl June, καθηγητή του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια κοινοποίησε στο New England Journal of Medicine τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα της καινοτόμου θεραπείας που εφαρμόστηκε σε τρεις ασθενείς με προχωρημένη χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία. Οι ασθενείς δεν είχαν ανταποκριθεί σε πολλές διαφορετικές παραδοσιακές θεραπείες. Δύο από τους τρεις ασθενείς εμφάνισαν απαλλάχθηκαν από τον καρκίνο και επτά χρόνια αργότερα παραμένουν υγιείς. Ο τρίτος ασθενής πέθανε αφού εμφάνισε σημαντική βελτίωση και θα μπορούσε να σωθεί εάν η θεραπεία είχε ξεκινήσει νωρίτερα.

Με την πρωτοποριακή διαδικασία καταπολέμησης του καρκίνου ο ιός HIV τροποποιείται ώστε να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα χωρίς όμως να προκαλεί το σύνδρομο του AIDS. Τα τροποποιημένα κύτταρα αποκαλούνται χίμαιρες αφού συνδυάζουν τις ιδιότητες τόσο των Τ όσο και των Β κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα τελευταία χρόνια η μέθοδος δούλεψε θεαματικά – δοκιμάστηκε σε παιδιατρικά περιστατικά με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία και περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων παρουσίασε θεαματική βελτίωση. Μετά από αυτά τα αποτελέσματα η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) είναι πολύ πιθανό να δώσει την τελική έγκριση για χρήση της θεραπείας εντός των επόμενων εβδομάδων. Σε αυτό το στάδιο το κόστος της είναι πολύ μεγάλο αλλά ο Δρ. June είναι αισιόδοξος ότι μελλοντικά θα μειωθεί πολύ. Θ.Π.
Πηγή: Wall Street Journal