Ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

Ο Αφγανός πρόεδρος Ashraf Ghani ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Τραμπ για την υποστήριξή του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας (CBS) μετά την χθεσινοβραδινή εξαγγελία του Αμερικανού προέδρου ότι σκοπεύει να ενισχύσει την αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν.

Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν διευκρίνησε (BBC)αν θα ενισχύσει τη δύναμη στο Αφγανιστάν που αριθμεί στους 8.400 στρατιώτες στέλνοντας επιπλέον μάχιμους. Είπε ότι σκοπός του είναι “να σκοτώσει τρομοκράτες” (The Guardian) και επέκρινε το Πακιστάν επειδή παρέχει άσυλο σε ενόπλους. Η εξαγγελία του Προέδου Τραμπ έγινε ασμένως δεκτή (NYT/Reuters) από τους συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ που διατηρούν περί τους 12.000 άντρες στη χώρα.
Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν από την άλλη δήλωσε (Al Jazeera) ότι η παράταση της παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα “θα τη μετατρέψει σ’ενα ακόμα νεκροταφείο για την υπερδύναμη”.

Διαβάστε ακόμα:
“Οπότε ποια η διαφορά με την πολιτική Ομπάμα; Πρώτον, δεν δόθηκε deadline αποχώρησης από το Αφγανιστάν. Όσοι είχαν επικρίνει την πολιτική Ομπάμα στο Αφγανιστάν είχαν επισημάνει ότι η δήλωση ότι η στρατιωτική δύναμη εκεί ήταν “προσωρινή” ενθάρρυνε τους Ταλιμπάν να ενισχύσουν τα χτυπήματά τους”, γράφει ο ειδικός αναλυτής του BBC, Secunder Kermani.