Brexit, η εβδομάδα που πέρασε, 11-17 Αυγούστου

O Υπουργός Brexit David Davis.

Την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση αποκάλυπτε τον σχεδιασμό της για το Brexit, ο υπουργός Εξόδου από την ΕΕ, Ντείβιντ Ντέιβις έλεγε στο ραδιόφωνο του BBC ότι δεν πρόκειται να αποκαλύψει τις πραγματικές προθέσεις του, γιατί είναι οπαδός της δημιουργικής ασάφειας. Επίσης, είναι αισιόδοξος για τη διαπραγμάτευση: “όλα πηγαίνουν περίφημα”, και θεωρεί πως η συμφωνία είναι θέμα χρόνου, αφού “δεν τους συμφέρει (τους Ευρωπαίους) να μη συμφωνήσουν”. Και, επειδή το έργο της ελληνικής διαπραγμάτευσης επαναλαμβάνεται αυτούσιο, η Κομισιόν διεμήνυσε στους Βρετανούς ότι έχουν μεγάλη φαντασία αν νομίζουν ότι αυτά που ζητάνε γίνονται, και πως αν θέλουν να προχωρήσει η συζήτηση, καλά θα κάνουν να συμφωνήσουν πρώτα στον τρόπο διαπραγμάτευσης που έχει προτείνει η ΕΕ.

Οι προτάσεις της Βρετανίας είναι όντως ευφάνταστες και ασαφείς. Το σύνορο στη Βόρειο Ιρλανδία θα είναι αόρατο, και η νέα τελωνειακή ένωση θα είναι καθρέφτης της υπάρχουσας. Ή κατά το κοινώς, και πλέον καθημερινώς, λεγόμενο θέλουν και την πίτα γεμάτη και τον σκύλο χορτάτο.

O Ντέιβις δανείζεται την τακτική του Βαρουφάκη, αλλά ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του, του αποδίδει καραμανλικά χαρακτηριστικά. “Δουλεύει μόνο τρεις φορές την εβδομάδα”, τουίταρε ο Τζέιμς Τσάπμαν -το πρόσωπο των ημερών της τελευταίες μέρες στη Βρετανία. Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε στο κοινό ότι το νέο κόμμα που ετοιμάζεται να φτιάξει, θα κάνει την επίσημη πρώτη του στις 9 Σεπτεμβρίου, ανήμερα της μεγάλης φιλοευρωπαϊκής διαδήλωσης, έξω από το Westminter.

Οι Democrats θα είναι φανατικά Remain (γύρευε γιατί ο Τσάπμαν δούλευε για τον Ντέιβις), αλλά η ανακοίνωση των σχεδίων για τον Σεπτέμβριο συνέπεσε με καλά νέα για το Brexit. Η απασχόληση σημείωσε νέο ρεκόρ, οι μισθοί αυξήθηκαν με απρόσμενο ρυθμό, ενώ ένα think tank αποφάνθηκε ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία με την ΕΕ δεν θα είναι καταστροφική.

Την ίδια στιγμή, η ζήτηση των νοικοκυριών πέφτει λόγω πληθωρισμού, ενώ ένα άλλο think tank αναφέρει στην έκθεσή του ότι η νέα τελωνειακή ένωση δεν συμφέρει τη Βρετανία. Μπερδευτήκατε; Δεν είναι τίποτε, οι Βρετανοί κοιμούνται και ξυπνούν μπερδεμένοι εδώ και έναν χρόνο.

Και, όπως φαίνεται θα συνεχίσουν επ’ αόριστον. Οι διαπραγματεύσεις ίσως αναβληθούν μέχρι το νέο έτος, λόγω γερμανικών εκλογών. Ο χρόνος κυλάει σε βάρος της Βρετανίας, και ο Μπαρνιέ έχει ήδη προειδοποιήσει ότι ακούει το ρολόι να κάνει τικ τακ. Οι Βρετανοί θα το ακούσουν μία και καλή, σε πέντε χρόνια. Από την ερχόμενη Δευτέρα, σε μία κίνηση υψηλού και ακούσιου συμβολισμού, το Big Ben στο βρετανικό κοινοβούλιο θα σταματήσει να χτυπά, λόγω συντήρησης, μέχρι το 2021. Αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, γιατί κάποιοι βουλευτές το θεωρούν λάθος, και πλέον άρχισαν να πλακώνονται και γι’ αυτό.

Snapshot. Η εβδομάδα σε μία φωτογραφία, μία δημοσκόπηση ή ένα βίντεο