Κόσμος: Της Κορέας

Νέα προειδοποίηση απηύθυνε ο Ντόναλντ Τραμπ προς τη Βόρεια Κορέα την Παρασκευή, δηλώνοντας ότι τα αμερικανικά οπλικά συστήματα είναι “κλειδωμένα και οπλισμένα”.

“Οι στρατιωτικές επιλογές βρίσκονται σε ετοιμότητα, κλειδωμένες και οπλισμένες, εάν η Βόρεια Κορέα ενεργήσει με μη συνετό τρόπο. Ελπίζω ότι ο Κιμ Γιονγκ-ουν θα βρει κάποιον άλλο δρόμο!”, έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ενώ δεν υπάρχει ούτε ένας σοβαρός αναλυτής που να πιστεύει ότι ΗΠΑ και Β.Κορέα οδεύουν σε πόλεμο από την άλλη πλευρά, ο πόλεμος των δηλώσεων έχει οδηγήσει σε απώλειες 1 τρισεκατομμύριου (Reuters) στο χρηματιστήριο.

H Washington Post ρώτησε κορυφαίους αναλυτές εάν ΗΠΑ- Β.Κορέα οδεύουν προς πόλεμο. Οι απαντήσεις είναι αρνητικές αλλά βρήκαμε πολύ ενδιαφέρον το rationale κάθε απάντησης και βέβαια την κάθε ανάλυση. Διαβάζετε το θέμα εδώ.

Στην Ισπανία, κρατείται Τούρκος δημοσιογράφος με βάση ένταλμα που εξέδωσε η Άγκυρα η οποία τον κατηγορεί ότι εξύβρισε τον πρόεδρο Ερντογάν και έχει σχέσεις με τρομοκρατική οργάνωση. Ο Χάμζα Γιαλτσίν όπως λέγεται ο Τούρκος δημοσιογράφος ασκεί κριτική σε βάρος της τουρκικής κυβέρνησης και ζει στη Σουηδία, έχοντας λάβει επίσης και τη σουηδική υπηκοότητα. Συνελήφθη στο αεροδρόμιο Ελ Πρατ της Βαρκελώνης στις 3 Αυγούστου αφού οι τουρκικές αρχές εξέδωσαν σε βάρος του ένταλμα σύλληψης. Κατόπιν τέθηκε υπό κράτηση εν αναμονή της απόφασης έκδοσής του. Προσωπικότητες και οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απηύθυναν έκκληση στην ισπανική κυβέρνηση για να μην προχωρήσει στην έκδοσή του. (Ναυτεμπορική)

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου η ψηφιοποίηση του υλικού του “Φακέλου της Κύπρου”, το οποίο παραδόθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση στις 14 Ιουλίου. Η ψηφιοποίηση του υλικού αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ορθής αξιοποίησής του για κοινοβουλευτικούς ή επιστημονικούς/ιστορικούς σκοπούς. Το υλικό, που ψηφιοποιήθηκε θα παραδοθεί στη Βουλή των Ελλήνων το ταχύτερο δυνατό. (ΑΠΕ)

Στο Λονδίνο η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι κατέσβεσε μικρή φωτιά που σημειώθηκε σε συρμό του μετρό στον σταθμό Oxford Circus στο κέντρο της κύριας εμπορικής περιοχής της πόλης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η πυρκαγιά προκληθηκε από ηλεκτρική βλάβη κάτω από το τρένο. (Ναυτεμπορική)