Brexit: H εβδομάδα που πέρασε, 5-11 Αυγούστου

Αν και η κυβέρνηση διέψευσε την πρόθεσή της να πληρώσει 40 δις στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες της και να φύγει, είναι πλέον γεγονός ότι η Βρετανία άρχισε να συζητά συγκεκριμένα νούμερα. Δεν ισχύουν δηλαδή οι λεονταρισμοί του Μπόρις Τζόνσον ο οποίος έλεγε ότι δεν χρωστάνε ούτε ένα σεντ κλπ. “Να τα πληρώσουμε να φύγουμε, λένε τώρα ευρωσκεπτικιστές σχολιαστές, “να αποχωρήσουμε εδώ και τώρα από τις διαπραγματεύσεις, δεν οδηγούν πουθενά” αντιτείνουν συνάδελφοι τους.

Εκτός από ευρώ ή λίρες, η Βρετανία ενδέχεται να πληρώσει τον λογαριασμό και σε μάρμαρο. Η Ελλάδα σκέφτεται να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να μπλοκάρει το Brexit αν δεν επιστραφούν τα Ελγίνεια. H χώρα μας δεν διεκδικεί μόνο τα μάρμαρα από τους Βρετανούς, αλλά και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος θα μετακομίσει σε ευρωπαϊκό έδαφος. Τον οργανισμό θέλουν και άλλες 18 ευρωπαϊκές πόλεις. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος κάλεσε τις χώρες του νότου να στηρίξουν η μία την άλλη στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας. Στην πρόταση Κατρούγκαλου δεν έχει απαντήσει ακόμη κανένας. Παράξενο.

Τουλάχιστον οι Βρετανοί θα κρατήσουν τελικά το Γιβραλτάρ, αφού οι Ισπανοί διεμήνυσαν ότι δεν θα εγείρουν στις διαπραγματεύσεις το ζήτημα της βρετανικής κυριαρχίας. Πάντως, το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να ζητά το κοντό και το μακρύ του, αποτελεί μέρος του προβλήματος. Οι Βρετανοί φοβούνται ότι ακόμη και αν ξεπεραστούν όλα τα εμπόδια, στο τέλος θα εμφανιστεί και για εκείνους μία περίπτωση Βαλονίας.

Ο πολύς Μάικλ Χέιζελταϊν, συντηρητικός μεν, αλλά φανατικός Remainer, δεν περιμένει από την Βαλονία, αλλά από τους ίδιους τους Βρετανούς να μπλοκάρουν τα σχέδια της κυβέρνησης. “Τώρα είναι η ευκαιρία μας, είπε σε συνέντευξή του, γιατί η κυβέρνηση έχει παραλύσει μετά τις εκλογές”.

Το σχέδιο υποτίθεται μάλιστα ότι ήδη οργανώνεται στις Σπέτσες. Από εκεί ο Τζέιμς Τσάπμαν, πρώην σύμβουλος του Ντέιβιντ Ντέιβις στο υπουργείο Brexit, έκανε την πιο θορυβώδη παρέμβαση της εβδομάδας. Ο Τσάπμαν είπε ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρέπει να πάει φυλακή γιατί είπε ψέμματα στον κόσμο, το Brexit είναι καταστροφή, και πως τον έχουν ήδη πλησιάσει υπουργοί της κυβέρνησης, δηλώνοντας έτοιμοι να συμμετάσχουν σε νέο φιλοευρωπαϊκό κόμμα.

Θα λέγεται σκέτο Democrats (μην και υπάρξει κανένας επιθετικός προσδιορισμός και στιγματιστούν οι άνθρωποι ως ιδεολόγοι) και θα φέρει μαζί τους κεντρώους όλων των κομμάτων: “Μην τους ακούτε, δε πρόκειται να έρθει κανένας από τους Τόρις” είπε ο Εργατικός Άντριου Άντονις, συνάδελφος του Χέιζελταϊν στη βουλή των Λόρδων. Ο Άντονις την έχει ήδη πατήσει μία φορά, στις αρχές των 80s, όταν οι κεντρώοι των Εργατικών αποχώρησαν, σχημάτισαν το SDP, αλλά οι δεξιοί δεν εμφανίστηκαν στο ραντεβού.

Η εβδομάδα σε μία φωτογραφία και μία δημοσκόπηση