Οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας

Σε ακόμα πιο θερινό mode από σήμερα, ανθολογούμε, επιγραμματικά, τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας.

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στα 5,475 δισ. ευρώ ανήλθαν στο τέλος του Ιουνίου οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καταγράφοντας αύξηση κατά 727 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα χρέη, ύψους 4,748 δισ. ευρώ, έναν μήνα νωρίτερα. Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε καθημερινή βάση διενεργούνται 900 κατασχέσεις με στόχο να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του δημοσίου. (Liberal)
  • Άρχισε η έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς στα Κύθηρα με τη μετάβαση στο νησί του ειδικού κλιμακίου της Πυροσβεστικής. Οι πληροφορίες που τις προηγούμενες ημέρες είχαν δει το φως της δημοσιότητας και ήθελαν η πυρκαγιά να ξεκίνησε από αναμμένο τσιγάρο που πέταξε κάποιος πολίτης στο χώρο έξω από το νοσοκομείο, δεν είναι ακριβείς. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις από την Πυροσβεστική, η έκταση που κάηκε είναι πάνω από 15.000 στρέμματα, αλλά πλήρης καταγραφή των ζημιών θα γίνει μετά την κατάσβεση. Η αντιπολίτευση θέτει ζήτημα ανεπάρκειας των αρχών στην κατάσβεση. (Ναυτεμπορική)
  • Επανανεργοποιείται το Δουβλίνο ΙΙ και η Γερμανία θα ξεκινήσει να επαναπροωθεί στην Ελλάδα πρόσφυγες! Την είδηση την επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας μιλώντας σε ειδησεογραφική εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης. Σε ρεπορτάζ της ίδιας εκπομπής γίνεται λόγος για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη χώρα μας καθώς και σε διαμαρτυρίες γερμανικών οργανώσεων για τις επαναπροωθήσεις πρακτική που αναβιώνει το Δουβλίνο ΙΙ που τυπικά δεν είναι σε ισχύ αλλά η κυβέρνηση κατάφερε να αναστήσει. (Καθημερινή)
  • “Ναι” στην επιλογή σημαιοφόρων με κλήρωση λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας, με γνωμοδότησή του, κατόπιν επεξεργασίας του σχετικού σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος. Σε παρατηρήσεις επί της συνταγματικότητας συγκεκριμένων θεμάτων, τονίζει ότι όπως είναι διατυπωμένη σχετική διάταξη του σχεδίου Π.Δ. του υπουργού Παιδείας “επιτρέπει την, χωρίς κριτήρια, παντελή κατάργηση του εκκλησιασμού”. (Liberal)
  • Η ειδικευμένη στα εγκλήματα πολέμου εισαγγελέας Κάρλα ντελ Πόντε ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εγκαταλείψει σύντομα την Επιτροπή Ερευνας του ΟΗΕ για τη Συρία εξαιτίας έλλειψης πολιτικής βούλησης να λειτουργήσει επί της ουσίας η επιτροπή που συστάθηκε τον Αύγουστο του 2011. (BBC)
  • Δύναμη 180.000 αστυνομικών έχει αναπτυχθεί σε όλη την έκταση της Κένυας προκειμένου να διεξαχθούν αύριο, σε κλίμα μεγάλης έντασης, οι γενικές εκλογές για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης της χώρας. (Guardian)
  • Ο αριθμός των Μεξικανών που σκοτώθηκαν κατά την προσπάθειά τους να περάσουν παράνομα τα σύνορα με τις ΗΠΑ αυξήθηκε  τους πρώτους επτά μήνες του 2017 κατά 17% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό για τη Μετανάστευση. (Guardian)
  • Χθες στην Κύπρο τελέστηκε μνημόσυνο στη μνήμη του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού δολοφονήθηκαν, πριν από 21 χρόνια, εν ψυχρώ από τον τουρκικό στρατό στη διάρκεια αντικατοχικής εκδήλωσης.
  • Γαλλία. 190.000 υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί σε κείμενο που διακινείται μέσω διαδικτύου και ζητά η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην θέσπιση θεσμού πρώτης κυρίας κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ. (Ναυτεμπορική)
  • Απεβίωσε ο διαβόητος νεοναζί και αρνητής του Ολοκαυτώματος Ernst Zundel (Liberal)