Κόσμος

Βενεζούλα. Οι αρχές ασφαλείας της Βενεζουέλας συνέλαβαν εκ νέου δύο από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στα σπίτια τους, όπου βρίσκονταν σε περιορισμό. Ο Leopoldo Lopez και ο Antonio Ladzema βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, ο πρώτος γιατί ηγήθηκε των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Μαδούρο το 2014, ο δεύτερος γιατί κατηγορήθηκε ότι σχεδίαζε πραξικόπημα. Η σύλληψή τους έγινε λίγες ώρες μετά την έκκληση που απηύθυναν στον λαό της Βενεζουέλας να συνεχίσει τις διαμαρτυρίες σήμερα και αύριο, οπότε συγκροτείται σε σώμα η Συντακτική Συνέλευση που προέκυψε μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές της Κυριακής.
Θυμίζουμε πως η  ενιαία αντιπολίτευση Κεντροαριστεράς – Κέντρου – Κεντροδεξιάς, εκφράζεται μέσα από τη Στρογγυλή Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD), η οποία ελέγχει με πλειοψηφία άνω των δύο τρίτων το κοινοβούλιο (Εθνοσυνέλευση) της χώρας. (Reuters)

+ Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη, ακόμα και ανάμεσα στα αριστερά ακροατήρια, η παρουσία του πρεσβευτή της Βενεζουέλας στο κάμπινγκ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου προσκλήθηκε για να πραγματοποιήσει ομιλία. (Protagon)

Τουρκία. Ξεκίνησε σήμερα στην Άγκυρα η μαζική δίκη 486 ατόμων που κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016. Στους κατηγορουμένους περιλαμβάνονται στρατηγοί, πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας και ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που βρίσκεται στις ΗΠΑ. Οι κατηγορίες αφορούν τη συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και την πρόκληση δημοσίων κινδύνων (Πρακτορείο Ανατολή).
Η δίκη είναι η μεγαλύτερη από τις δεκάδες που σχετίζονται με το πραξικόπημα, το οποίο προκάλεσε τον θάνατο 249 ατόμων. Η δίκη επικεντρώνεται στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην αεροπορική βάση Ακιντζί, την οποία οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν ως έδρα του εγχειρήματός τους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. (Radio Free Europe/Radio Liberty)

Ιορδανία. Μετά την Τυνησία, Ιορδανοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ της κατάργησης νόμου που επιτρέπει στους βιαστές να γλιτώνουν ατιμώρητοι εάν παντρεύονται τα θύματά τους. Την είδηση την πληροφορηθήκαμε από ανακοίνωση ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με την Equality Now, στις χώρες με παρόμοιες νομοθετικές προβλέψεις περιλαμβάνονται ο Λίβανος, το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, η Συρία και η Παλαιστινιακή Διοίκηση. Σύμφωνα με την οργάνωση Equality Now, τέτοιοι νόμοι ισχύουν επίσης σε πολλές χώρες εκτός Μέσης Ανατολής, όπως οι Φιλιππίνες και το Τατζικιστάν. Πηγή: Ναυτεμπορική

Πακιστάν. Το κυβερνών κόμμα PML-N του παραιτηθέντος πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, το οποίο διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή της χώρας, εξέλεξε ως αντικαταστάτη του τον πρώην υπουργό Πετρελαίου, Σαχίντ Χακάντ Αμπάσι. Η θητεία του Αμπάσι αναμένεται να είναι σύντομη, καθώς ο Σαρίφ έχει χρίσει διάδοχό του τον αδελφό του, Σαχμπάζ, μόλις ο τελευταίος αποκτήσει τα τυπικά προσόντα για να εκλεγεί. Ο Σαχμπάζ, ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής υπουργός της μεγάλης επαρχίας Πουντζάμπ, πρέπει να κερδίσει μία αναπληρωματική βουλευτική εκλογή, ώστε να μπορέσουν οι άλλοι βουλευτές να τον εκλέξουν στο πρωθυπουργικό αξίωμα. (Καθημερινή)