Ελλάδα: Μία καταδίκη και δύο αναιρέσεις

Με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μάθαμε και τον νομικό όρο της αναίρεσης της απόφασης δικαστηρίου, όταν η υπόθεση αφορά πολιτικά πρόσωπα ή πρόσωπα που έχουν επιλεγεί από κάποια κυβέρνηση για να ασκήσουν διοίκηση.
Σήμερα, δέκα περίπου ημέρες μετά τη συνάντηση της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου, η οποία πλέον εκτελεί χρέη προϊσταμένης του νομικού γραφείου του Πρωθυπουργού, με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου (αναφέρουμε το γεγονός για να το τοποθετήσουμε χρονικά), είχαμε μία καταδίκη και δύο αναιρέσεις.

  • Σε ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή καταδίκασε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, για μία από τις πράξεις παράβασης καθήκοντος που κατηγορείτο, και συγκεκριμένα γιατί δεν ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τη διαβίβαση των στοιχείων για το έλλειμμα του 2009 τον Νοέμβριο του 2010.
    Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο και του επέβαλε την ανώτατη ποινή, με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα της έδρας, Λάμπρου Πατσαβέλλα, ο οποίος στην αγόρευσή του είχε αναφέρει ότι η πράξη που του αποδίδεται έχει ιδιαίτερα ηθική απαξία.
  • Η εισαγγελία του Αρείου Πάγου άσκηση αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής απόφασης του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, που βρέθηκε κατηγορούμενος για παράλειψη δήλωσης “πόθεν έσχες”.
    Η υπόθεση αφορούσε τη μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες την περίοδο 2011-2012, όταν ήταν σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Στην απολογία του, ο κ. Χαρδούβελης είχε πει ότι δεν γνώριζε πως έπρεπε να υποβάλει δήλωση “πόθεν έσχες” και πως την υπέβαλε κανονικά μόλις αντιλήφθηκε ότι ήταν υπόχρεος.
  • Αναίρεση κατά του απαλλακτικού βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας για την πρώην γενική γραμματέα Εσόδων, Αικατερίνη Σαββαίδου, άσκησε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, κρίνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι υπάρχει νομικό σφάλμα στο βούλευμα.
    Η κ. Σαββαίδου αντιμετώπιζε την κατηγορία της απόπειρας απιστίας, σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, καθώς φέρεται με απόφασή της να “πάγωσε”, μέσω επανελέγχου, πρόστιμο 78.000.000 ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί στην εταιρία GENNET.

+ “Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία και την ακρίβεια των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κατά την περίοδο 2010 – 2015 και μετά”, δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ανίκα Μπράιτχαρτ, με αφορμή την καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων.