Κόσμος

Βενεζουέλα. Η αντιπολίτευση αμφισβητεί το ποσοστό συμμετοχής στις χθεσινές εκλογές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μαδούρο. Ο Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι αναδείχθηκε νικητής, αφού, σύμφωνα με το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο, το 41,5% προσήλθε στις κάλπες (Al Jazeera). Το ποσοστό αυτό είναι περίπου το διπλάσιο από αυτό που δίνουν αντιπολίτευση και ανεξάρτητοι παρατηρητές. Περισσότερες από δέκα χώρες, ανάμεσα σε αυτές η Βραζιλία, το Μεξικό, η Μεγάλη Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν ότι δεν αποδέχονται το αποτέλεσμα, ενώ, σύμφωνα με τον Μαδούρο, η Βολιβία, η Κούβα και η Νικαράγουα τον συνεχάρησαν.
Σύμφωνα με τις αρχές, κατά το σαββατοκύριακο τουλάχιστον δέκα άτομα έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις. Η αντιπολίτευση κάλεσε σε νέες διαδηλώσεις σήμερα και την Τετάρτη, ημέρα συγκρότησης σε σώμα της Συντακτικής Συνέλευσης που αναδείχθηκε από τις χθεσινές εκλογές. (Reuters)

Βρετανία. Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι ανακοίνωσε πως τον Μάρτιο του 2019 θα μπει τέλος στην ελεύθερη μετακίνηση πολιτών προς τη Βρετανία. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, η βρετανική κυβέρνηση επεξεργάζεται κάποιες προτάσεις για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών μόλις ολοκληρωθεί το Brexit. (Reuters)

Σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε 755 Αμερικανούς διπλωματικούς υπαλλήλους να αποχωρήσουν από τη χώρα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, μειώνοντας τη διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στη χώρα στο μισό. Την απόφαση για το ποια άτομα θα αποχωρήσουν θα τη λάβει η αμερικανική κυβέρνηση. Η απόφαση αυτή ελήφθη ως “απάντηση” στην απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να προβεί σε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. (WSJ)

Γερμανία. Σύμφωνα με τις γερμανικές δικαστικές αρχές, ο δράστης της επίθεσης με μαχαίρι σε σουπερμάρκετ στον Αμβούργο, την περασμένη Παρασκευή, είχε ζητήσει άσυλο (η αίτησή του είχε απορριφθεί) και είχε “ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κίνητρο”. (Ναυτεμπορική)