Ελλάδα

Φορολογία. Σήμερα εξέπνευσε η προθεσμία για την καταβολή της α’ δόσης του φόρου εισοδήματος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Ναυτεμπορικής”, το επόμενο εξάμηνο θα κληθούμε να πληρώσουμε 10,68 δισ. σε φόρους για εισοδήματα, καθώς και για ακίνητη και κινητή περιουσία. Τρομακτικό.

Στουρνάρας/Θεσμοί. Σε συνέντευξή του στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της “Accenture Greece”, ο Γιάννης Στουρνάρας εστίασε στην προβληματική λειτουργία των ελληνικών θεσμών και διαπιστώνει μία υστέρησή τους, παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών. “Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν θα ήθελαν τη δικαιοσύνη ανεξάρτητη. Υπάρχουν συμπολίτες μας οι οποίοι θέλουν τα πανεπιστήμια χωρίς αξιολόγηση. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι φοβούνται τον ανταγωνισμό. Υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν κλειστά επαγγέλματα”.

Υπόθεση Γεωργίου. Την ενοχή του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, πρότεινε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων, που δικάζει τον άλλοτε επικεφαλής της Αρχής, μετά από έφεση υπέρ του νόμου που άσκησε η Εισαγγελία κατά αθωωτικής απόφασης του Πλημμελειοδικείου. Η απόφαση θα εκδοθεί αύριο. (Liberal)

Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ. Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση για το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Το ΝΣ βρίσκει αντίθετη ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινοτητα, καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Στο FACT είμαστε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο εναντίον της κυβερνητικής μεθόδευσης, η οποία, επί της ουσίας, καταργεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων όπως αυτό περιγράφεται από το Σύνταγμα της χώρας, κάνει αδύνατη κάθε απόπειρα συνεργασίας μεταξύ των ΑΕΙ, δημιουργεί ένα πανεπιστήμιο απονευρωμένο, εθνικιστικό. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο αντιμεταρρύθμισης και ακραίας συντήρησης.

Συνήγορος του Πολίτη. Κακές συνθήκες κράτησης ασυνόδευτων ανηλίκων στη Βόρεια Ελλάδα καταγγέλλει ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από αυτοψίες που πραγματοποίησε κλιμάκιό του σε χώρους κράτησης. Όπως αναφέρει ο Συνήγορος, από τις αυτοψίες προέκυψε, μεταξύ άλλων, ότι πολλοί ανήλικοι παραμένουν σε αστυνομικά τμήματα έως και αρκετές εβδομάδες, χωρίς προαυλισμό και σε παντελώς ακατάλληλους χώρους. Ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει ότι η παραμονή των ασυνόδευτων παιδιών σε χώρους κράτησης, όπως αστυνομικά τμήματα και προαναχωρησιακά κέντρα, αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους και θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ομαλή ανάπτυξή τους», ενώ ζητάει να δημιουργηθούν περισσότεροι εξειδικευμένοι χώροι φιλοξενίας και ξενώνες για ανηλίκους.

Περιβάλλον. Αποκαλυπτικά στοιχεία για το μέγεθος του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης στις ελληνικές θάλασσες έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας του Rainbow Warrior στις ελληνικές θάλασσες. Οι πρώτες εικόνες έδειξαν ότι τα πλαστικά βρίσκονται παντού και διασπώνται σε μικροσκοπικά κομμάτια, ακόμα και σε μέγεθος που δεν είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι. Δεν φεύγουν ποτέ από το περιβάλλον, παραμένουν στα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, ενώ εισχωρούν στην τροφική αλυσίδα μέσω των θαλάσσιων οργανισμών που τα προσλαμβάνουν.

“To πλαστικό έχει εισβάλει παντού, ακόμα και εκεί που δεν πατάει άνθρωπος. Η ρύπανση από πλαστικά είναι μία ασθένεια που έχει εξαπλωθεί, κυριολεκτικά, σε κάθε γωνιά των θαλασσών μας, και, όπως με κάθε ασθένεια, η καλύτερη λύση είναι η πρόληψη, δηλαδή η δραστική μείωση της χρήσης πλαστικού” δήλωσε ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον. (ΑΠΕ)