Κόσμος: “Χτύπημα” από τη Β.Κορέα, αστάθεια στην πιο επικίνδυνη χώρα

Ιαπωνία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο. Ο πύραυλος, ο οποίος φαίνεται ότι εκτοξεύθηκε από τις βορειοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις, ενδέχεται να κατέπεσε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Ιαπωνίας..

Γερμανία. Ένας νεκρός και αρκετοί τραυματίες σε επίθεση με μαχαίρι σε σούπερ μάρκετ στο Αμβούργο. Ένας ύποπτος έχει συλληφθεί, όμως, σύμφωνα με τις αρχές, είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστούν τα αίτια της επίθεσης. (Ναυτεμπορική)

Βενεζουέλα. Παρά τη χθεσινή κυβερνητική απαγόρευση όλων των διαδηλώσεων μέχρι την Κυριακή, oπότε διεξάγονται οι αμφισβητούμενες εκλογές για την ανάδειξη των μελών της συντακτικής συνέλευσης για το νέο Σύνταγμα, η αντιπολίτευση από σήμερα καλεί σε καθημερινές συγκεντρώσεις. Η έκκληση για διαδηλώσεις τις επόμενες ημέρες, μετά από τη 48ωρη γενική απεργία, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν επτά ακόμη άνθρωποι, προκαλεί ανησυχία για νέα επεισόδια. Μέχρι στιγμής,112 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την 1η Απριλίου, οπότε και άρχισαν οι μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. (BBC)
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε εντολή στις οικογένειες της διπλωματικής τους αποστολής να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Πακιστάν. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ναουάζ Σαρίφ (67), παραιτήθηκε μετά από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας του που τον έκρινε ακατάλληλο πρόσωπο για τον θώκο, επειδή ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του συνδέονται με το σκάνδαλο διαφθοράς διεθνών διαστάσεων που αποκαλύφθηκε από τα Panama Papers. (Dawn)

Ο Σαρίφ, του οποίου οι δύο προηγούμενες θητείες διακόπηκαν πρόωρα (Reuters), την πρώτη φορά αφού παραιτήθηκε πάλι κατηγορούμενος για διαφορά και τη δεύτερη μετά από στρατιωτικό πραξικόπημα, δήλωσε ότι παραιτείται, παρά τις επιφυλάξεις που έχει για τη διαδικασία. Είναι ακόμη αβέβαιο (Washington Post) εάν θα αντικατασταθεί από το κυβερνών PML-N ή εάν θα προκηρυχθούν γενικές εκλογές.
+ “Η αστάθεια στο Πακιστάν είναι εξαιρετικά επικίνδυνη τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. Το Πακιστάν διαθέτει το ταχύτερα αναπτυσσόμενο πυρηνικό οπλοστάσιο, πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, καθώς και αμερικανικά F16”, γράφει ο αναλυτής Bruce Riedel για το Brookings Institute.

Ιαπωνία. H υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας, Τόμονι Ινάντα, παραιτήθηκε (Japan Times) μετά από κατηγορίες ότι απέκρυψε στοιχεία για τη δράση των ιαπωνικών δυνάμεων που επιχείρησαν στο Νότιο Σουδάν, στο πλαίσιο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Η Ινάντα θεωρείται προστατευόμενη του πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, και για πολλούς θεωρούνταν ως πιθανή διεκδικήτρια του πρωθυπουργικού θώκου της Ιαπωνίας.