Έλον Μασκ εναντίον Μαρκ Ζούκεμπεργκ

Η τεχνητή νοημοσύνη στάθηκε αφορμή για την πρόσφατη διαμάχη Ζάκερμπεργκ – Μασκ στα social media. Σε live αναμετάδοση τη περασμένη Κυριακή στο facebook, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, που δηλώνει αισιόδοξος για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), απαντώντας σε ερώτηση χρήστη σχετικά με τον προβληματισμό που επανειλημμένως εκφράζει ο Ίλον Μασκ, υποστήριξε πως είναι αρνητικό και αρκετά ανεύθυνο να υποστηρίζει κανείς καταστροφικά σενάρια για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης. Λίγες ώρες αργότερα, μέσω τουίτερ, ο ιδρυτής της SpaceX και της Tesla απάντησε πως η κατανόηση του Ζάκερμπεργκ στο θέμα αυτό είναι περιορισμένη.

Και οι δύο επιχειρηματίες επενδύουν στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης – για παράδειγμα, το facebook χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό εικόνων, βίντεο και κειμένων σχετικών με τη τρομοκρατία, ενώ η Tesla προσφέρει λειτουργία αυτόνομης οδήγησης σε κάποια μοντέλα των ηλεκτρικών της αυτοκινήτων. Η διαφορά ανάμεσα στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και τον Ίλον Μασκ βρίσκεται στην διαφορετική φιλοσοφία που υιοθετούν απέναντι στην τεχνολογική αυτή εξέλιξη. Για τον Ζάκερμπεργκ, τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων, ενώ ο Μασκ κάνει λόγο για μια ενδεχόμενη παγκόσμια απειλή.

Σύμφωνα με τον Ζάκερμπεργκ, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, χτίζοντας ένα ασφαλέστερο περιβάλλον, για παράδειγμα με τη μορφή νέων ιατρικών διαγνωστικών μηχανημάτων ή ασφαλέστερων οχημάτων. Ο ιδρυτής του Facebook υποστηρίζει πως, γενικότερα, η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με θετικό ή αρνητικό τρόπο, με την ευθύνη να βαραίνει τους εφευρέτες.

Αντίθετα, ο Ίλον Μασκ θεωρεί την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη της ΑΙ απειλή για τον ανθρώπινο πολιτισμό (π.χ., αύξηση της ανεργίας από την αυτοματοποίηση της εργασίας) και επιμένει στη δημιουργία ρυθμιστικών κανόνων για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας.