Brexit, η εβδομάδα που πέρασε, 23-28 Ιουλίου

Η μεγάλη προδοσία του Brexit ξεκίνησε, οι Τόρις πούλησαν τον βρετανικό λαό”, λέει τώρα ο Νάιτζελ Φάρατζ. Η κυβέρνηση συζητά διαρκώς για περιόδους προσαρμογής, και εμφανίζεται διατεθειμένη να παρατείνει την ελεύθερη μετακίνηση μέχρι το 2023. Θα έχουν περάσει εφτά χρόνια από το περσινό δημοψήφισμα. Βέβαια, ο Φάρατζ λέει κατά καιρούς διάφορα, όπως για παράδειγμα ότι η νίκη 52-48 του Remain δεν ήταν αρκετή, αλλά παραδόξως για το Brexit είναι ιστορικός θρίαμβος. Οι Τόρις προσπαθούν τώρα να καθησυχάσουν τους Brexiteers, λέγοντας ότι ναι μεν οι Ευρωπαίοι θα έχουν δικαίωμα εργασίας μέχρι το 2023, αλλά πλέον θα καταγράφονται, οπότε η ελεύθερη μετακίνηση θα σταματήσει το 2019.

Λίγο συγκεχυμένη η θέση, αλλά μήπως υπάρχει και κανείς με πιο ξεκάθαρη άποψή για το τι θα γίνει; Την Κυριακή ο Κόρμπιν είπε ότι η Βρετανία θα φύγει από την ΕΕ, και κατά συνέπεια δεν θα έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, Η δήλωση, εκτός του ότι μαζεύτηκε λίγες μέρες μετά, είναι και λάθος. Η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Την Τετάρτη ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον Μακντόνελ είπε ότι, αν χρειαστεί, οι Εργατικοί θα επανεξετάσουν τη θέση τους στο ζήτημα.   

Όλα αυτά, στο περιθώριο της δημόσιας συζήτησης για το Brexit, αφού το μεγαλύτερο θέμα της εβδομάδας ήταν τα χλωριωμένα κοτόπουλα των ΗΠΑ, τα οποία, αν συναφθεί εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, θα εισαχθούν και στη Βρετανία. Η ενδεχόμενη έκπτωση στις προδιαγραφές ποιότητας των τροφίμων ξεσήκωσε κύμα αγανάκτησης εναντίον του υπουργού Εμπορίου Λίαμ Φοξ. Ο τελευταίος βρέθηκε στις ΗΠΑ για να προωθήσει εμπορική συμφωνία με τους Αμερικανούς, ενώ ο ΥΠΕΞ Μπόρις, Τζόνσον πήγε στην Αυστραλία σε αντίστοιχη αποστολή. Και ο τρίτος της παρέας, υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, από το Λονδίνο, δηλώνει ότι μέχρι το 2022 η Μεγάλη Βρετανία δεν θα είναι σε θέση να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με χώρες εκτός ΕΕ.

Οι αντιφάσεις της κυβέρνησης είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και έχουν αρχίζει πλέον να καταγράφονται σε λίστες. Οσονούπω αναμένουμε και την επόμενη διαφωνία, αυτή τη φορά για τα σύνορα μεταξύ Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδίας μετά το Brexit. Η ιρλανδική κυβέρνηση διεμήνυσε στην Τερέζα Μέι ότι το σχέδιο της για “αόρατο” σύνορο, με τη χρήση καμερών ασφαλείας, δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

Είναι ένα μικρό χάος, το οποίο ενέπνευσε τον Μικ Τζάγκερ να κυκλοφορήσει χθες δύο τραγούδια διαμαρτυρίας για το Brexit. Είναι ωραίο όταν η πολιτική εμπνέει την τέχνη, αλλά και το αντίστροφο. Ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας και πρωτεργάτης του αιτήματος για ανεξαρτησία, Άλεξ Σάλμοντ, ανακοίνωσε ότι θα κάνει το ντεμπούτο του ως κωμικός στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου στις 13 Αυγούστου. Θα δώσει ένα ωριαίο σόου με αστεία, τραγούδια, καλεσμένους, και με κύριο θέμα την πολιτική, πιθανώς και το δράμα που ο ίδιος έζησε στις 8 Ιουνίου, όταν οι Σκωτσέζοι Τόρις τού πήραν την έδρα.

Snapshot: Η εβδομάδα σε μία εικόνα, μία δημοσκόπηση ή ένα βίντεο