Πολιτική/Κοινωνία: Σταθερή η θεσμική αστάθεια

Η χθεσινή εισβολή της αναρχικής ομάδας Ρουβίκωνας στο προαύλιο της Βουλής συνεχίζει να δίνει τον τόνο στη σημερινή πολιτική επικαιρότητα. Αφενός είναι τα διάφορα ρεπορτάζ (Καθημερινή-Γιάννης Σουλιώτης)που είδαν το φως της δημοσιότητας και περιγράφουν πώς συνελήφθησαν μέλη της ομάδας, για να αφεθούν μετά από λίγο ελεύθερα, αφετέρου οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος ανέλαβε να σημειολογήσει το είδος της πράξης αυτής (τη χαρακτήρισε “ακτιβιστική”), δημιουργούν, εύλογα, πολλές αντιδράσεις.
Παράλληλα, το γενικότερο κλίμα “θεσμικής αστάθειας” επέτεινε σήμερα μία περίεργη, κατά τη γνώμη μας, είδηση για ανώνυμη, απειλητική επιστολή που έλαβε στο σπίτι του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο οποίος θυμίζουμε ότι προέβη σ’ ένα ιδιότυπο διάγγελμα στις 24 Ιουλίου.
Η είδηση είναι περίεργη γιατί η επιστολή διέρρευσε (;) σε ένα μάλλον “περιφερειακό” Μέσο, που δημοσιεύει ειδήσεις των σωμάτων ασφαλείας. Χαρακτηρίστηκε προσωπική, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η αντιπολίτευση αντέδρασε αρκετά έντονα και τη συνέδεσε με τις επιθέσεις της κυβέρνησης κατά της Δικαιοσύνης και με “την ανοχή που επιδεικνύει στην ανομία”, όπως έγινε, για παράδειγμα, χθες με την περίπτωση της εισβολής του Ρουβίκωνα.
Η κυβέρνηση ανταπάντησε με οργισμένη ανακοίνωση.(Liberal)
Από την υπόλοιπη ειδησεογραφία της ημέρας ξεχωρίζουμε την παρουσίαση του ευρωπαϊκού προγράμματος ESTIA, που αφορά τη στέγαση προσφύγων σε διαμερίσματα και την παροχή σε αυτούς προπληρωμένων καρτών. Το πρόγραμμα παρουσίασαν οι Επίτροποι Δημήτρης Αβραμόπουλος και Χρήστος Στυλιανίδης, παρουσία του υπουργού Μετανάστευσης Γιάννη Μουζάλα.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ESTIA (Emergency Support to Integration & Accommodation) ανέρχεται σε 151 εκατομμύρια ευρώ και υλοποιείται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Σημειώνουμε ότι από την αρχή της προσφυγικής κρίσης μέχρι το 2020 έχουν διατεθεί από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κονδύλια ύψους 1,3 δισ. ευρώ. (Capital)

Το νοσοκομείο ΚΑΤ διαθέτει από την Τρίτη έναν νέο υπερσύγχρονο αξονικό τομογράφο 28 τομών, χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”. (Capital)
+ Έκκληση για φάρμακα και εθελοντές γιατρούς απευθύνει η ΜΚΟ Praksis. (Liberal)