Αλλαγές στην οικονομική καθημερινότητα

Από σήμερα 27 Ιουλίου 85 κατηγορίες επαγγελματιών υποχρεούνται να έχουν στις επιχειρήσεις τους τερματικά αποδοχής καρτών (POS). Τα πρόστιμα για όσους δεν έχουν συμμορφωθεί είναι υψηλά. Δείτε ποιες είναι οι 85 κατηγορίες εδώ.

Θυμίζουμε ότι και το αφορολόγητο για τα φυσικά πρόσωπα “χτίζεται” με τις δαπάνες που έχουν γίνει μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Διαβάστε σχετικά εδώ.

Μέσω τροπολογίας, η κυβέρνηση προχωρά τη διαδικασία για την εξίσωση των εμπορικών αξιών με τις αντικειμενικές, κάτι που αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο του μνημονίου και πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2017 θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στις 29 Σεπτεμβρίου και την τελευταία τον Ιανουάριο του 2018.

Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ θα επιστρέφονται αμέσως στους δικαιούχους.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε τροπολογίες που κατατέθηκαν στο Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών το οποίο ψηφίζεται αύριο. Από τη διαδικασία αποχώρησε το Ποτάμι, καταγγέλλοντας το όργιο κατάθεσης εκπρόθεσμων τροπολογιών. Απολύτως ενδεικτική είναι η ανάρτηση στο τουίτερ του βουλευτή του Ποταμιού Παναγιώτη Καρκατσούλη, όπου φαίνεται καθαρά πως από το πρωί κατατίθενται εκπρόθεσμες τροπολογίες κάθε 5’ λεπτά.
Και κάτι στον απόηχο της εξόδου στις αγορές:
Δημοσίευμα των Financial Times, που αναδημοσιεύει σήμερα η Ναυτεμπορική, “ακτινογραφεί” τους νέους αγοραστές του 5ετούς ομολόγου. Το δημοσίευμα αφορά τους νέους επενδυτές και όσους έκαναν rollover το ομόλογο που εκδόθηκε το 2014. Έτσι λοιπόν, το νέο κρατικό ομόλογο προσείλκυσε, κατά κύριο λόγο, ξένους επενδυτές και συγκεκριμένα: Αμερικανούς κατά 44%, Βρετανούς κατά 26% και Γάλλους κατά 7%. Οι Financial Times κρίνουν τη δοκιμαστική έξοδο θετική, χωρίς να παραλείπουν να σημειώσουν ότι το ενδιαφέρον της αγοράς ήταν μικρότερο από αυτό του 2014.