Έξοδος στις αγορές, μια πρώτη αποτίμηση

Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ από την έκδοση 5ετούς ομολόγου. Το επιτόκιο της δημοπρασίας έκλεισε στο 4,625% ενώ το κουπόνι στο 4,375%. Οι προσφορές, συνολικού ύψους 6,5 δισ. ευρώ, κατατέθηκαν τόσο από νέους επενδυτές, όσο και από κατόχους του ομολόγου λήξεως το 2019 (του ομολόγου Σαμαρά).

Η δημοπρασία δεν πήγε άσχημα. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες η αγορά περίμενε ότι το επιτόκιο θα κυμαινόταν στο 4,7%, η κυβέρνηση έκανε λόγο για 4.4-4.5%. Τελικά διαμορφώθηκε στο 4,625%.
Η υπερκάλυψη ήταν 2.3 φορές ενώ το ομόλογο Σαμαρά είχε υπερκαλυφθεί 7 φορές. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η ζήτηση δεν ήταν τόσο μεγάλη ενώ οι αγορές δεν έδειξαν να επηρρεάζονται από τη δημοπρασία.

Το ερώτημα είναι πόσα από αυτά τα χρήματα είναι “φρέσκα” και από το εξωτερικό δεδομένου ότι συμμετέχουν και οι ελληνικές τράπεζες ενώ κομμάτι της δημοπρασίας αφορά ρολάρισμα των προηγούμενων τίτλων. Εάν και και για το ζήτημα υπάρχουν και θα υπάρξουν διαρροές, η αποτίμηση αυτή θα γίνει μετά την εκκαθάριση (αρχές Αυγούστου).

Η κυβέρνηση δηλώνει, βέβαια, ικανοποιημένη και σημειώνει ότι “πάνω από 200 προσφορές ήταν από πραγματικούς επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς και όχι κερδοσκοπικά funds, γεγονός που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας”.  Ο δε ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι θ’ακολουθήσει δεύτερη και τρίτη έκδοση ομολόγου.

Στο επίπεδο της επικοινωνίας
Η κυβέρνηση ήδη κάνει δηλώσεις για το θέμα κοιτώντας προς την πλευρά της αντιπολίτευσης και επισημαίνοντας ότι η δοκιμαστική έξοδος δείχνει οτι η αξιολόγηση έκλεισε επιτυχώς αντίθετα με τους ισχυρισμούς για το αντίθετο.
Επί της ουσίας όμως η πραγματικότητα με πολύ απλά λόγια περιγράφεται ως εξής:
Όσοι γνωρίζουν από αγορές και τον τρόπο που λειτουργούν μπορούν να αποτιμήσουν την πραγματικότητα και δεν στηρίζουν την κυβέρνηση.
Όσοι δεν ξέρουν και πολλά από αγορές βιώνουν ήδη την πραγματικότητα των διαπραγματεύσεων στο πορτοφόλι τους.
Ένας πολιτικός χώρος που δημιούργησε κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων δαιμονοποιώντας τις αγορές θα δυσκολευτεί πολύ να θριαμβολογήσει για τις επιδόσεις του σε αυτές όταν για να βρεθεί να πειραματίζεται  με αυτές οι Έλληνες βρέθηκαν με νέα δυσβάσταχτα μέτρα.
Τα υπόλοιπα είναι επικοινωνία.  (Β.Ε.)

Capital, Liberal, Ναυτεμπορικη.