Πρωτοφανείς καταστάσεις στη Δικαιοσύνη

Με την ιδιότητα του αρχαιότερου δικαστικού λειτουργού και συνδέοντας όσα είπε με τη σημερινή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου παρενέβη σήμερα στη διένεξη μεταξύ κυβέρνησης και δικαστών, μια ενέργεια που είναι πρωτοφανής τουλάχιστον κατά το διάστημα των τελευταίων 43 ετών.

Βέβαια πρέπει να θυμίζουμε ότι ο Πρόεδρος του ΣτΕ ανήκει στην ομάδα των δικαστικών που λίγο-πολύ πιστεύουν ότι τα μνημόνια έχουν καταλύσει το πολίτευμα, μια θέση που επανέλαβε και κατά τη σημερινή του δήλωση η οποία εάν διαβαστεί προσεκτικά κάνει εμφανές ότι η κριτική στρέφεται τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς τους συναδέλφους του στον δικαστικό κλάδο.

“Καταδικάζω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις παντελώς αδικαιολόγητες αυτές επιθέσεις απ΄ όπου και αν προέρχονται, επιθέσεις που στρέφονται ευθέως κατά του Κράτους Δικαίου θεμελιώδης πυλώνας του οποίου είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στη μείωση του κύρους της οποίας προδήλως αποβλέπουν”.

Ο Πρόεδρος του ΣτΕ τόνισε ότι η κριτική των δικαστικών αποφάσεων επιβάλλεται και είναι αποδεκτή αλλά διαχώρισε την κριτική από την προσπάθεια απαξίωσης της δικαιοσύνης και του ρόλου της.

Ο Πρόεδρος του ΣτΕ εκδήλωσε την απόλυτη αντίθεση του ιδίου και του δικαστηρίου σε ενδεχόμενο νομοθετικής μεταβολής για ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου.

Ολόκληρη η δήλωση μαζί με τα σχόλια της Ιωάννας Μάνδρου (όλα τα παραπάνω ήταν δικά μας) εδώ.

Την παρέμβαση προκάλεσε η χθεσινή, οξύτατη ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία έκανε λόγο για μεθόδους παραγόντων της κυβέρνησης που θυμίζουν την Πολωνία και της Τουρκίας.

Στο FACT θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων δεν είναι καλά ενημερωμένη για όσα συνέβησαν στην Πολωνία και όσα συμβαίνουν στην Τουρκία γιαυτό και προβαίνουν σ’αυτές τις ανοίκειες συγκρίσεις.

Στα τελευταία γεγονότα στο χώρο της Δικαιοσύνης αναφέρεται στο σημερινό μηνυμά του για την επέτειο της Μεταπολίτευσης και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Και όλοι όσοι, σήμερα, τιμούν τους αγώνες άλλων γενεών για ελευθερία και Δημοκρατία, ανεξάρτητα από την σημερινή πολιτική τους ταυτότητα, θα βρεθούν απέναντι σε αυτούς που περιφρονούν το Σύνταγμα και υπονομεύουν τη δημοκρατική ομαλότητ””, σημειώνει για να καταλήξει: “Η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη Μεταπολίτευση και στην ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής.  Οι επιλογές εκείνης της εποχής μας προστατεύουν και σήμερα από  το φόβο και την ανασφάλεια.  Και παρά τις μεγάλες δυσκολίες των τελευταίων ετών,  η πορεία προς το μέλλον δεν μπορεί να ανακοπεί.
Παραμένουμε εγγυητές της δημοκρατικής τάξης και της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας”.