Δοκιμαστική έξοδος στις αγορές

Σήμερα το μεσημέρι και με επίσημη ανακοίνωση που έγινε στο Χρηματιστήριο, το ελληνικό δημόσιο, ανακοίνωσε τη δοκιμαστική έξοδο της χώρας στις αγορές. Το βιβλίο προσφορών που άνοιξε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι αναμένεται να κλείσει αύριο. Ο τελικός λογαριασμός, (αυτό που λέμε “εκκαθάριση”) θα γίνει στις αρχές του Αυγούστου.
Η πρόσκληση απευθύνεται τόσο στους κατόχους του “ομολόγου Σαμαρά” που εκδόθηκε το 2014 και έχει έτος ωρίμανσης το 2019 (με νέα ημερομηνία λήξης των τίτλων του 2022) όσο και σε νέους επενδυτές.
Τί σημαίνουν όλα αυτά

Η Στρατηγική

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η δοκιμαστική έξοδος στις αγορές είναι μια συμβολική κίνηση, επικοινωνιακού χαρακτήρα. Ο στρατηγικός της στόχος είναι διπλός:
Αφενός να εμπεδώσει στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι και μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου “η κατάσταση ομαλοποιείται”.
Αφετέρου η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει τις εντυπώσεις που δημιουργούν οι αποκαλύψεις του Γιάνη Βαρουφάκη για τα γεγονότα του α’εξαμήνου του 2015 που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών και το δημοψήφισμα.
Τί θα θεωρηθεί επιτυχία

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες το 2014 και τώρα είναι διαφορετικές και θεωρητικώς είναι λάθος να συγκρίνουμε τα επιτόκια δανεισμού που καταφέραμε τότε με αυτά που θα καταφέρουμε τώρα.  Όμως τα πράγματα δεν πάνε έτσι. Στη δοκιμαστική αυτή έξοδο στις αγορές δεν θα κριθεί η δυνατότητα της χώρα να δανείζεται σύμφωνα με τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς αλλά η εμπιστοσύνη που εμπνέει η κυβέρνηση να εφαρμόσει όσα συμφωνήθηκαν. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα έχουμε όλοι την ευκαιρία να διαπιστώσουμε εάν τα επιτόκιο του 1% των δανειστών είναι όντως τοκογλυφικό όπως ισχυριζόταν η κυβέρνηση μέχρι που υπέγραψε κι εκείνη μνημόνιο. Κατά δεύτερον, ηχούν ακόμα στ’αυτιά μας οι οξύτατοι χαρακτηρισμοί (Video), δια στόματος Αλέξη Τσίπρα για την έξοδο στις αγορές που είχε κάνει η κυβέρνηση Σαμαρά.

Γιατί τα θυμόμαστε αυτά; Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν τα πήρε ποτέ πίσω και μέχρι και σήμερα δεν έχει ζητήσει συγγνώμη για τα όσα καταλόγισε στους πολιτικούς της αντιπάλους.
Πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις των διεθνών αναλυτών είναι θετικές και όλοι κάνουν λόγο για σωστό timing. Το capital συγκέντρωσε κάποιες τέτοιες δηλώσεις.

Αναμένουμε λοιπόν ευχόμενοι τα καλύτερα.