Γιατί οι αντιδράσεις προς την κυβέρνηση της Πολωνίας

Εγκρίθηκε, την Πέμπτη, από την πολωνική Βουλή η τρίτη από τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την οργάνωση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας. Σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίσθηκε προχθές όλοι οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου θα συνταξιοδοτηθούν υποχρεωτικά και ο Πρωθυπουργός της χώρα θα αποφασίσει ποιοι από αυτούς θα παραμείνουν στη θέση τους. Είχε προηγηθεί η ψήφιση άλλων δύο διατάξεων σύμφωνα με τις οποίες καταργείται το ανεξάρτητο δικαστικό συμβούλιο που διόριζε τους δικαστές του Ανώτατου δικαστηρίου και δίνεται στον υπουργό Δικαιοσύνης η αρμοδιότητα να διορίζει τους προέδρους και τους ανώτερους αξιωματούχους των περιφερειακών δικαστηρίων της χώρας. Οι μεταρρυθμίσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία παρά τις προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι τυχόν νομοθέτησή τους καταργεί στην Πολωνία της διάκριση των εξουσιών, κάτι που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με τις ευρωπαϊκές αρχές και μπορεί να οδηγήσει την Κομισιον να ενεργοποιήσει το άρθρο 7 της Συνθήκης της Λισαβώνας που αφορά την άρση του δικαιώματος ψήφου στα όργανα της Ένωσης. Όμως για την άρση του άρθρου 7 απαιτείται ομόφωνη απόφαση των κρατών μελών και εν προκειμένω η Ουγγαρία έχει ήδη δηλώσει πως θα προβάλλει βέτο σε ενδεχόμενη σχετική απόφαση.

Την Πέμπτη το βράδυ και αμέσως μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, χιλιάδες Πολωνοί βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για το νομοθέτημα το οποίο κατήγγειλαν η πολωνική αντιπολίτευση και οι ΜΚΟ της χώρας.

Από την πλευρά του το υπερσυντηρητικό κυβερνών κόμμα “Νόμος και Δικαιοσύνη” (PiS) υποστηρίζει ότι η μεταρρυθμίσεις ήταν απαραίτητες για να αντιμετωπιστεί η διαφθορά στη δικαιοσύνη και δεν σκοπεύει να ενδώσει σε “εξωτερικές πιέσεις”. (Politico)